Украйна плаши с армията си Русия и Румъния

Украинският министър на отбраната Юрий Ехануров заяви, че вероятни противници на републиката се явяват тези страни, които предявяват към територията на Украйна претенции.
Това свое изявление той направи в ефира на украинска телевизия, цитирана от информационната агенция «Новий регион".

От заявлението на министъра може да се направи извод, че става дума за Русия и Румъния. Той също така отбеляза, че със Севастопол става това, което по-рано се случваше с Тузла. Припомняме, че редица руски политици, в частност кметът на Москва Юрий Лужков нееднократно заявяваше, че Севастопол (или даже целия Крим) трябва да бъдат предадени на Русия. Въпросът за статута на остров Тузла (и свързания с това контрол над Креченския пролив) стана предмет на руско-украински конфликт през 2003 г., когато Русия се опита да построи към Тузла дига и така да присъедини острова към своята територия.

Ехануров заяви, че въпросът за разделянето на морските граници между Русия и Украйна се затяга, доколкото Русия няма намерение да пусне Украйна до нефтогазовите местонахождения. «В Азовско и Черно море има толкова газ и нефт, колкото са достатъчни за задоволяване нуждите на цяла Украйна. А на нас не ни дават достъп до тях", каза той. В началото на ноември външното министерство на Украйна обвини Русия в опит да «прокара границата в Керченския пролив", и така да завладее въглеводородите, намиращи се в спорната територия. Москва отхвърли тези обвинения.

Министърът на отбраната също така припомни конфликта с Румъния за остров Змеиний. Статута на този остров, който ще се определи от Международния съд в Хага, ще зависи от разделянето на намиращите се наблизо местонахождения на нефт и газ.

Ехануров подчерта, че украинската армия е способна да защити своята държава. «Аз искам украинците за знаят, че ние сме способни. Когато се разпадна СССР, Украйна получи повече от половината ПВО на бившия Съветски съюз. Ние добре се грижим за тях и сме способни още по-добре да ги управляваме", каза той.
Източник: bgnewsroom

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини