"Капиталът" на Маркс излиза като комикс в Япония

След месец епохалният труд на създателя на научния комунизъм Карл Маркс "Капиталът" ще бъде едно от най-очакваните заглавия в японските книжарници, но не толкова заради съдържанието си, колкото заради необичайния си формат. Творбата, променила из основи устоите на европейската икономическа и социална структура в края на ХІХ в., ще се появи като традиционния за Япония комикс манга, пише в. "Дейли телеграф".

От издателството на книгата "Ийст прес" съобщиха, че макар и със съществено по-малък обем в сравнение с оригинала, комикс-версията на "Капитал" ще съдържа всичките основни понятия, разработени от Маркс. От години насам комиксите в Япония се възприемат като немаловажен източник на информация по най-разнообразни въпроси - от сложните дипломатически отношения със съседен Китай до разпространението на птичи грип. Мангата пък отдавна се смята за вид изкуство, като сред най-преданите й почитатели е и японският премиер Таро Асо.

"Капиталът" в манга-формат е поредното доказателство за растящия интерес на японците към левичарската литература в момент, когато втората по големина икономика в света изпада в рецесия. На фона на влошаващото се положение в страната членовете на местната Комунистическа партия постоянно растат, наред със все по-острите литературни нападки срещу глобалната икономика. Анализаторите обясняват тази тенденция с нарастващото социално недоволство срещу несигурността на работния пазар и свързаните с него финансови трудности на все по-големи слоеве на населението.

Един от най-ярките примери е "Каникосен" (в превод "Корабът за лов на раци") - марксистки роман от 1929 г., разказващ за бунта на моряци, потискани от садистичния си капитан, който тази година се превърна в бестселър №1 в Япония. Продажбите на книгата, които от години не превишават 5 хил. бройки годишно, тази година скочиха до над 507 хил., посочва "Дейли телеграф".
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини