Двойни цени на тока до 2013 г.?

Има вероятност до 2013 година да се увеличат крайните производствени цени на електрическата енергия в Българя.
Това стана ясно след изнесеното заседание на Съвета по европейски въпроси в Стара Загора на специална тема, свързана с енергийния пакет на Европейския съюз "Климат, енергетика", съобщи Lev.bg.
Европейският съюз предлага да бъде въведена схема за заплащане на вредните емисии, което означава, че централите, каквато е и "Мини Марица - Изток" ще трябва да заплаща по 50 евро на мегават час. Тази цена ще доведе до удвояване на прозивеодствената цена на енергията в комплекса. Това заяви директорът на Дирекция "Енергийна стратегия" в Министерството на икономиката и енергетиката по време на изнесено заседание на Съвета по европейски въпроси в Стара Загора, водено от министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова.
"Това което предлагаме е този механизъм да не бъде предлаган за България. Има българско предложение, за което считаме, че има голяма вероятност да бъде прието", каза още Иванка Диловска и допълни: "Това българско предложение е свързано с формула, по която да се изчислява кои страни могат да искат деругация. Ако тази формула бъде приета от европейската комисия по време на преговорите, България ще бъде сред страните, които ще отговарят на предложен от нас критерии и ще имат право да искат деругация. Това ще означава, че от 2013 година българските централи няма да заплащат на 100% от разрешителните за вредни емисии. Този процент ще расте по-години плавно и така ще се избегне резкия скок на цените на електрическата енергия от 2013 година".
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини