Забраниха строителството в района на Калиакра

Министър Джевдет Чакъров издаде заповед за забрана на строителството в района на Калиакра, съобщи Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.
Заповедта е на основание чл. 19, ал.1 от Закона за биологичното разнообразие с цел съхраняване, превантивна защита и предотвратяване на опасността от увреждане и/или унищожаване на значими природни местообитания и видове, опазвани в защитена зона за местообитанията от екологичната мрежа "Натура 2000", се посочва в съобщението.
Заповедта се отнася за териториите от землищата на Балчик, с. Тюленово, община Шабла, селата Божурец, Българево, Камен бряг, с. Свети Никола и с. Топола, Каварна, с обща площ 441 282.643 декара, от които 39.561 квадратни километра морски пространства.
Издаването на заповедта се налага заради наличието на множество планове, проекти и инвестиционни предложения за строителство в територията на посочената защитена зона, чието осъществяване би могло да доведе до значително отрицателно въздействие върху опазваните ценни видове и местообитания, посочват от МОСВ.
Със заповедта се забранява промяна на предназначението и начина на трайно ползване на земи, гори и водни площи (в селскостопанския и горския фонд) в посочените територии, с изключение на случаите, при които промяната е свързана с изграждане на пречиствателни станции за отпадъчни води, пречиствателни станции за питейни води, съоръжения за третиране на отпадъци, пътища, укрепване на свлачища и други обекти от техническата инфраструктура, или с планове, програми, проекти и инвестиционни предложения, за които към датата на публикуване на заповедта в "Държавен вестник" има открита процедура за оценка на въздействието върху околната среда по реда на Глава шеста от Закона за опазване на околната среда и чл.31 от Закона за биологичното разнообразие.
Забраните са за срок от една година или до влизане в сила на заповедта на министъра на околната среда и водите, с която ще бъде обявена защитена зона за местообитанията "Комплекс Калиакра".
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини