300 души оцеляха след аварийно кацане на самолет в Дубай

Всички 300 души - пътници и екипаж, оцеляха при аварийно кацане на самолет "Боинг 777-300" на авиокомпания "Емирейтс" на Обединените арабски емирства вчера.

Те бяха трескаво изведени по аварийните пързалки от борда на горящия самолет, преди пламъците да го погълнат изцяло, предаде Асошиейтед прес, а която се позова БТА.

Загинал е един от пожарникарите, участвали в спасителната акция. Десет души са хоспитализирани, съобщи пред репортери в Дубай лично президентът на авиокомпанията шейх Ахмед бин Саед ал Мактум. 

Това е най-сериозният досега инцидент в историята на авиокомпанията, която през последните 30-ина години се утвърди като една от челните, а летището в Дубай се превърна в едно от най-големите в света, през което минават милиони транзитни пътници. 

Драмата се разигра в 12:45 ч по обяд местно време при кацането на полет ЕН521, пристигащ от южния индийски град Тируванантапурам. На борда имало 282-ма пътници и 18 души екипаж - представители на 20 страни. Най-много били индийците - 226, имало и 24 британци, 11 емиратци и по 6 от САЩ и Саудитска Арабия. 

Двамата пилоти били емиратец и австралиец, всеки с по над 7000 летателни часа

Служители на авиокомпанията все още не могат да кажат какво е причинило тежкия инцидент, макар че шефът й изключи "всякакви проблеми, свързани със сигурността, на този етап". Той добави, че компанията ще сътрудничи напълно с местните власти за разследването. 
Според АП проблем с колесниците за приземяване е бил най-малкото "допринасящ фактор" за инцидента. 

Видео, заснето от пътник на друг полет, показва как самолетът се е наклонил надясно и се е плъзнал по корем, причинявайки гъста следа от дим зад себе си по пистата. Пътници казаха след евакуацията, че са чули трясък при докосването на пистата, като всичко до момента е изглеждало нормално. След това вътре настанала паника - кабината се изпълнила с дим, хората пищели. Веднага щом самолетът спрял, стюардесите успели да отворят аварийните изходи и бързо надули спасителните пързалки за навън. 

Самолетът е получен като нов от "Емирейтс" през 2003 г. и е минавал редовни технически проверки, каза Ал Мактум. Според него вятърът е бил нормален по време на кацането, но добави, че следователите проучват дали не е имало проблем с предното стъкло на кабината. "Налице бяха всички условия за нормално кацане", каза той. 

Заради инцидента международното летище на Дубай бе затворено за около 6 часа. Полетите бяха възстановени около 19 часа местно време снощи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини