Съдят Ватикана, прикривал сексуални извращения на свещеници

Ватиканът може да бъде съден за сексуалните злоупотреби от страна на свещеници, гласи решение на американски апелативен съд.
Ватиканът беше призован за отговорността си за прикриването на сексуалните злоупотреби на американски католически свещеници, но се позова на правото, което защитава суверенните държави от присъдите на американски съдилища. Централно място в случая заема ватиканско разпореждане от 1962 г., с което се повелява политика на „най-строга" секретност при обвинения на свещеници в сексуални злоупотреби. Нарушилите тайната са заплашени с отлъчване от църквата, пише АФП, цитирана от БГНЕС.
Федералният съд реши, че случаят на тримата мъже от Кентъки може да се разглежда, понеже изключенията в закона позволяват Ватиканът да бъде държан отговорен за действията на служители на църквата, действащи в рамките на служебните си задължения в САЩ. Това позволява Ватикана да бъде съден за действията на епископи и архиепископи, занимаващи се със случаи на злоупотреба.
Светият престол обаче не носи отговорност за самите злоупотреби, тъй като те не са извършени по време на служебните им задължения. Адвокатът на Светият престол заяви пред Wall Street Journal, че в момента не възнамерява да обжалва пред Върховния съд. Решението беше приветствано като потенциален пробив от жертвите на злоупотреби.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини