Ватикана пусна първата слънчева електроцентрала

В рамките на борбата с глобалното затопляне и преходът към алтернативни източници на енергия, във Ватикана приключи монтажът на първата слънчева електроцентрала и тя вече е в експлоатация, съобщи Ройтерс. Панелите на съоръжението са с площ 5 000 кв.м. и са разположени на покрива залата "Nervi Hall", където папите дават аудиенции и се провеждат концерти.Системата за отопление, осветление и вентилация ще спести разходът на 80 тона нефт. Новата централа ще произвежда 300 MWh чиста енергия на година за залата за аудиенции и поддъращите я сгради.

Слънчевата електроцентрала струва 1,2 милиона евро, които са дарени от немските компании SolarWorld и SMA Solar Technology. Тя ще намали производството на вредни емисии от газове с 255 тона.

Представител на Ватикана Кардинал Giovanni Lajolo съобщи за още по-мащабен проект.В северната част на Рим, където е разположена и радиостанцията на Ватикана, се планира монтирането на слънчеви батерии с обща площ 300 хектара. Ако тази идея се осъществи Ватикана ще се превърне в първата държава, която ще има възможност да изнася енергия, произвеждана от слънчеви електроцентрали.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини