Почти 29 градуса във Велико Търново, летни бури посред зима

Температурен рекорд бе измерен през днешния ден във Велико Търново.

Това съобщи дежурният синоптик в НИМХ, цитиран от БГНЕС. Температурата в старата столица през декемврийския ден към 14 ч. е била 28,6 градуса.
В Сливен са измерени 19,2 градуса, а в Разград – 18,8 градуса. Топло за декември бе и в София с дневна температура от 17,1 градуса, допълват от НИМХ.

Пороен дъжд и бурен вятър причиниха щети на много места в страната тази вечер, предимно в Югозападна България.

Гръмотевици, светкавици и летни бури имаше в Дупница, в Кресненско, в района на Ихтиман, Банско, както и в столицата.

Времето е необичайно топло за началото на декември. Във Велико Търново е било 29 градуса днес, на много места температурите надхвърлиха 20 градуса, на повечето пък бяха около 15.
Значителни щети причини бурята в столицата. Ламарини паднаха от козирката на новия терминал на летище София. Пепа Моллова, началник на кабинета на министъра на транспорта Петър Мутафчиев, съобщи, че са засегнати около 40 - 50 кв.м. от козирката на летището. Няма пострадали при инцидента. Ограден и обезопасен е районът, в който са паднали ламарините. Директорът на летище София Пламен Станчев е на мястото на инцидента. Той потвърди, че няма пострадали, съобщава "Фокус".

Силно затруднено е движението в столицата заради дъжда. Читатели съобщиха за счупени клони, дървета, наводнени улици.

Пороен дъжд вали по автомагистрала "Тракия" в района на Ихтиман. Духа много силен вятър. Хлъзгаво е и е затруднено движението за автомобилите.

Истинска лятна буря удави и Дупница в последните часове. Наводнени са улиците в града. Температурите останаха между 13 и 15 градуса. Дъжд вали по целия път Е-79 София - Кулата.
Проливен дъжд имаше в района на Симитли и Кресненското дефиле. Вместо очакван сняг за началото на месеца, в Югозападна България днес имаше силен топъл вятър, дъжд и високи температури. В Банско валя град.

В резултат на лошите метеорологични условия е възникнала повреда в техническите средства за обработка на пътуващите граждани и моторни превозни средства през ГКПП Станке Лисичково и ГКПП Златарево, съобщиха от пресцентъра на МВР. Главна дирекция "Гранична полиция" съветва желаещите да пътуват за Република Македония да използват прехода през ГКПП - Гюешево.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини