В Сърбия продали българче за 50 евро



Сръбската полиция в Белград тази година е разкрила тежко престъпление при който дете с физически недъзи е било "внесено от България и закупено за 50 евро", съобщава БГНЕС.

Детето е било укривано в една къща в Панчево, край Белград, с цел по-късно да бъде прехвърлено нелегално в Италия. Там членовете на престъпната банда смятали да го карат да проси по улиците на страната. От Министерството на вътрешните работи на Сърбия съобщиха, че търговците на хора в страната най-често използват децата за сексуална експлоатация. Цената на едно дете се движи от 50 до 5000 евро.

От началото на тази година в страната са регистрирани 18 случая на търговия с хора, в които жертви са били деца. Тази цифра обаче със сигурност е много по-голяма, защото е много трудно да се разкрият всички престъпления извършени от търговците на хора, уточняват от полицията. "В Сърбия търговията с деца най-често е свързана със сексуалната експлоатация, детската порнография и педофилията, а след това за принудителен труд, просене по улиците и извършване на други престъпления. Търгуват се дори неродени и бебета. Подобно нещо става най-често в ромските среди", каза по този случай Ненад Лапчевич, който ръководи дирекцията за борба с нелегалната имиграция и търговията с хора.

Според полицията децата се продават в страните от Западна Европа, най-често в Италия и Франция, но и в Косово, което се превръща в една от най-големите дестинация за този вид престъпления, уточнява Лапчевич и добавя, че една част от децата остават и в самата Сърбия. През тази година в Шабац са открити три момчета и две момичета на възраст до 14 години, които са били принуждавани да просят на централната улица. Те са били оставяни на улицата в ранните часове на деня за да просят. Всички събрани пари са предавали на "хазайна". Децата са спяли в паркирана кола в близост до централната улица.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини