Дим над МВР. Преглед на националния печат

„Труд":Дим над МВР. "Ей, Коломбо, и ти ли си тук? О, Монк, ти защо дойде, нали не пушиш? Иди при Танго и Кеш да ти дадат огънче!" Така, наричайки се шеговито помежду си с имената на популярни тв герои, "пушещите" полицаи започнаха да се събират вчера сутринта в София. Протестът им в градинката пред храма "Свети Седмочисленици", под прозорците на вътрешния министър Михаил Миков, беше многохиляден, внушителен.
Към 11,00 ч пространството между улиците "Граф Игнатиев" и "Ген. Паренсов" отесня. Останаха празни като островчета само тревните площи. Наблюдателите забелязаха, че полицаите стриктно спазваха надписите: "Не гази тревата!".
Хора, охранявали не един митинг през годините, изчислиха на око, че протестиращите са повече от 4000. "Но какво значение има бройката. Важен е жестът!", заяви млад мъж с къса коса и черно кожено яке, типичен цивилен представител на професията. Като него изглеждаха повечето "бунтари". "Не се знае дали в понеделник няма да ни накажат "за уронване престижа на МВР". Разбрахме се да сме без униформи и да не носим оръжие. Почти всички колеги са си оставили пистолетите в службата", обясни участник в протеста.
Другият вчерашен протест също е отбелязан в „Труд": Студенти протестираха в Сливен и Пловдив. Огромната трагедия на три почернени семейства разплака и децата, и възрастните на Сливен, които се включиха вчера в траурно шествие в памет на убития в София студент от града Стоян Балтов.
Над 1500 ученици, техни учители и съпричастни граждани потеглиха в 11,30 ч от Градската градина. "Накажете убийците на Стоян с доживотен затвор!", "Покажете убийците на целия народ. Не ги крийте" - такива плакати издигнаха младежите.
По същото време вчера и в Пловдив студентите развяваха плакати с надпис: "Нека не позволим това да е поредното ненаказано убийство". За два дни над 2000 студенти от всички пловдивски вузове бяха сложили имената си под искане за справедлив процес.
„Стандарт": ЕС на нож с Швейцария заради българите. Да отмени двустранни споразумения с Швейцария заплаши вчера ЕС, ако алпийската държава гласува "не" на референдума през февруари за свободно движение на българските и румънските работници. Натискът от Брюксел над Берн съвпадна с влизането на Швейцария в Шенгенското пространство. В петък Меката на банковата тайна махна граничните пунктове с Германия, Австрия, Италия и Франция и влизането в страната вече става без проверка на документи. Това обаче може да е за кратко, ако на 8 февруари 26-те кантона на конфедерацията откажат подписаните през 2000 г. споразумения с ЕС за свободно движение на работници да влязат в сила и за граждани на България и Румъния. "В случай на "не" ще бъде отменен първият пакет от двустранни споразумения. Клаузата за отмяна автоматично ще бъде приложена шест месеца след като Швейцария уведоми ЕС за евентуалното народно "не", обясни посланикът на ЕС в Швейцария Михаел Райтерер пред в. "Трибюн дьо Женев" предлагане на работни места.
Нашите се връщат от Ирак до 7 дни, пише "24 часа". Контингентът ни от Ирак се прибира следващата седмица, заяви външният министър Ивайло Калфин. За церемонията за края на мисията заминаха министър Николай Цонев и шефът на Генщаба ген. Златан Стойков.
Властите в Македония трябва да направят равносметка за отношенията си със съседите, каза Калфин по повод липсата на покана към Македония за членство в НАТО. Процедурата за избор на нов шеф на НАТО не е отваряна, заяви Калфин, запитан ще подкрепи ли държавата Соломон Паси за шеф на пакта

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини