Борисов бесен, не му дават думата. Започна разширението на софийското метро

Столичният кмет Бойко Борисов се ядоса след като пропуснаха да му дадат думата по време на символичната първа копка на разширението на софийското метро, предаде БГНЕС. Гафът беше направен от водещата на церемонията. Все пак обаче той получи думата и в началото на словото си заяви: "Тук правителството връща пари и му се спират пари, а София стартира с най-големия проект. Омръзна ми от евтин пиар", каза още кметът.

След края на церемонията той обясни, че се е изнервил, „защото не са прави". „Когато има проблем, има виновник" – кметът. Когато сме направили нещо добро, едва ли не искат… Дори ме забравиха в изказванията. Омръзнаха ми с евтин пиар! Когато отидат в Европа, лично ходят при шефа на Европарламента да ме клеветят, а иначе тук говорят, че София усвоява прекрасно проектите. Не са прави!", каза Борисов.

След края на церемонията в задочния спор за това, чии заслуги са по-големи, се включи и транспортният министър Петър Мутафчиев. „Аз ви предлагам да не влизаме в пиар кампаниите на кмета Борисов кой какви заслуги има. Аз споменах в своето слово, че най-голяма заслуга има управляващият орган – Дирекция „Програми и проекти", а също така и крайният бенефициент", заяви министър Мутафчиев.

На церемонията присъства и вицепремиерът Меглена Плугчиева, която отговаря за еврофондовете. "За българските граждани е важно да има качествени инфраструктурни проекти, защото така ще се даде знак, че България може и е отговорен член на ЕС", заяви Плугчиева. Тя помоли медиите и гражданите да осъществяват строг контрол при изпълнението на проекта за разширение на метрото. „Този проект е много важен и е резултат от дейността на Столична община, Метрополитен и проектантите", добави вицепремиерът.

От своя страна транспортният министър Петър Мутафчиев съобщи, че се очаква и останалите бенефициенти по европейските програми да подготвят проектите си. „До един месец трябва да започне проектът за автомагистрала Струма, проектът за връзка между магистрала Хемус и Околовръстното шосе на София при с. Яна, както и участъка между Свиленград и Турция", обяви Мутафчиев.

Столичният кмет Бойко Борисов пък съобщи, че в края на януари 2009 година ще стартира и изграждането на отсечката „Младост –Цариградско шосе" на софийското метро. „Пожелавам на строителите да бъдат точни и ясни, защото ще бъдем безкомпромисни към тях и те го знаят", заяви Борисов. Той призова софиянци да бъдат търпеливи, тъй като при строежа на метрото ще се наложи затварянето на отделни участъци от улиците.

Отсечката на метрото, чието изграждане стартира днес, е с дължина 6.4 км и 7 метростанции. Очаква се изграждането на участъка "Пътен възел Надежда- Централна ж.п. гара – площад "Света Неделя" – НДК – бул. Черни връх" да приключи изцяло през 2014 година. Проектът се финансира по Оперативна Програма „Транспорт" и е на стойност 185 милиона евро, като в тази сума влизат 157 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие и 27 милиона евро национално съфинансиране.

Борисов бесен, не му дават думата. Започна разширението на софийското метро

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини