1000 в АЕЦ "Козлодуй" получават заплати без да работят. Преглед на националния печат

Пет години след спирането на 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ "Козлодуй" и две години след затварянето на 3-ти и 4-ти няма нито един съкратен сред работещите в малките реактори, пише "Дневник". Числеността на персонала намалява с около 130 работни места годишно чрез съкращение на незаети бройки и доброволно пенсиониране по официална справка от централата. В момента на работа в спрените четири блока се водят 1095 души от общо 4492 в цялата централа, която произвежда електроенергия чрез хилядамегаватовите 5-и и 6-и реактор.
Основнаната месечна средна заплата в АЕЦ "Козлодуй" е 1060 лв. по данни за първите десет месеца, като разходите за трудови възнаграждения са включени в цената на произвежданата електроенергия. Само за десетте месеца на тази година разходите за поддръжка на четирите неработещи блока са в размер на 86.5 млн. лв., финансирани със собствени средства на АЕЦ "Козлодуй".
Отделно синдикатите в централата настояват в момента за сериозно увеличение на обезщетенията при съкращения при преговорите за нов колективен трудов договор, който се очаква да бъде подписан през тази седмица. В сегашния, който е валиден до края на 2008 г., обезщетението е в размер на 30 работни заплати.
Според източници от икономическото министерство има две основни причини за задържането на персонала. Първата е желанието да се запазят специалистите и да се пренасочат за работа в АЕЦ "Белене". По график първият блок на втората атомна централа трябва да е готов чак през 2013-2014 г. Другата причина е идеята на сегашните управляващи отново да пуснат 3-ти и 4-ти реактор, като ги дадат на концесия. Независимо от собствеността им, задължително условие за пуска е съгласието на Европейската комисия, която до момента не е дала подобен сигнал.
Служители не са освобождавани, защото ядреното гориво все още отлежава в басейните до реакторите и на практика не са започнати дейности по извеждането им от експлоатация, обясняват още експерти на икономическото министерство. Според АЕЦ "Козлодуй" обаче горивото на първите два блока вече е изпратено в Русия.
АЕЦ "Козлодуй" е търговско дружество и е въпрос на решение на икономическото министерство да започне оптимизация на персонала, каза бившият шеф на централата и депутат от БНД Йордан Костадинов. Не разбирам защо досега работещите в първи и втори блок са задържани, след като двата реактора не могат да бъдат модернизирани, коментира той. Знам, че служителите на спрените блокове стоят и получават заплати, потвърди депутатът от ДСБ Иван Иванов. Зам.-председателят на комисията Иван Гризанов от БСП обясни, че не трябва да се губят подготвени кадри, които ще бъдат използвани за АЕЦ "Белене". Там щели да са необходими над 500 висококвалифицирани служители като начало.
В отговор на въпроси на вестник "Капитал" изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов потвърди, че за момента няма нито един съкратен от работещите в първите четири блока и освобождаване на персонал не се обсъжда и в бъдеще. Използва се формата на доброволно пенсиониране, която е част от стратегията за извеждане от експлоатация на малките блокове, обясни Генов. Според него част от персонала е пренасочен към работещите пети и шести блок.
Европейският опит показва, че може да се разработят програми, по които съкратените да получат пари, за да развият собствен бизнес, свързан с ядрена енергия, и да работят с АЕЦ, вместо да бъдат задържани години наред на държавна заплата.
Русия може да стане член на ОПЕК, отбелязва „Труд". Русия е готова да обедини усилия с държавите от ОПЕК, за да се спре резкият спад в цените на суровия петрол. Страната може да стане част от организацията, ако членството е в интерес на Москва. Това е заявил президентът Дмитрий Медведев, цитиран от информационните агенции. Според анализаторите това е ясен знак, че страната ще се съгласи с исканията на ОПЕК за съвместните намаления в производството с цел повишаване на цените.
Русия, Азербайджан, Сирия и Оман ще участват в срещата на Организацията на държавите износителки на петрол (ОПЕК) в Алжир, съобщи енергийният министър на страната Шакиб Хелил. Все още нито една от тези държави не членува в нея.
На форума трябва да се вземе решение за намаляване на добива на петрол поради продължителната криза с цената на горивото.
В петък цената на нефта сорт "Брент" с продажба през януари отново падна с 3,07 долара до 44,32 долара за барел. Алжирският министър е подчертал, че 13-членната организация на износителките на черното злато вече е постигнала консенсус за рязко намаляване на производството.
Междувременно Иран поиска на срещата в алжирския град Оран да бъде гласувано съкращаване на добива на петрол с 1,5-2 млн. барела дневно.

Ако ви търсят от Италия, не връщайте обаждането, предупреждава „24 часа". И у нас пробиха измамите, известни по света като "пропуснато повикване". Схемата е обаждане от чужбина, което бързо прекъсва. Връщате обаждането и се включва глас. Докато прекъснете, сте навъртели солена сметка, която отива при организатора някъде в Нигерия или Барбейдос. Операторите съветват, когато имате такова повикване, да не отговаряте.
Репортер на "24 часа" получи обаждане от непознат номер, който започва с +3931 (кода на Италия). При върнато позвъняване глас каза, че е от Женева и иска да изберете 1, 2, 3 и т.н.
Читатели, както и юзъри от България по форуми сигнализират, че в последните дни са получавали такива прекъснати повиквания. Журналистът Валери Ценков разказа, че е получил три обаждания от различни номера, които започват с +3931. При върнато обащане записан глас му обещавал нов модел телефон. Преди Коледа тази схема залива цяла Европа, показало проучване на Ценков. Милиони хора чакат да чуят роднини от чужбина и в суматохата връщат обаждането. Според Ценков някои от измамните телефони са импулсни, а мошениците ползват програми, които набират произволни номера. Има специални сайтове, на които се събират измамни номера. Не е ясно къде са измамниците, защото използват няколко пренасочащи централи, обясни Ценков. Според публикация във френския "Либерасион" измамата е свързана с компании в Барбадос, Нигерия, Сомалия.
Запознати сме с този род измами, но засега те не са навлезли масово в България и нямаме оплаквания от клиенти, заявиха от "М-Тел", "БТК груп" и GLOBUL. Операторите напомнят, че разговор към такъв номер освен по тарифата за международен разговор се таксува и с добавената стойност на услугата. Обажданията от такива номера нямало как да бъдат блокирани от самите компании, осван ако няма списък с тях и не бъде изрично доказано, че се използват за телефонни измами. Друг проблем бил, че обикновено мошениците използвали предплатени карти. В такъв случай, дори даден номер да се блокира, се слагала карта с друг и схемата продължавала да действа.
Протести блокират пътищата на Гърция, предупреждава „Стандарт". Основните пътни артерии в Гърция ще бъдат затворени днес от протестиращи земеделци, предупредиха от Генералното консулство на България в Солун. По пътя Серес - Промахон - Кулата са разположени трактори, а подобни блокиращи действия могат да бъдат предприети и по кръстовищата Платикомбу и Гиртони. Не се изключва и затваряне на националния път Атина - Солун, както и блокада на другия ГКПП с България - Драма. Учениците са планирали седящи протести по централни улици и пред полицейски участъци в Атина.
До момента няма информация за изпаднали в беда българи в Гърция. Това увери зам. външният министър Милен Керемедчиев на семинар в Сандански по повод кървавите протести в южната ни съседка, последвали убийството на 15-годишен младеж. Керемедчиев призова да се следи сайтът на външното министерство, където има актуална информация за ситуацията в Гърция. Там българите могат да намерят практически напътствия къде има задръствания и протести, къде има разрушени магазини и кои бензиностанции работят.
Вчера в Атина имаше само мирни протести пред парламента, предаде АП. В събота вечерта обаче младежи са нападнали няколко търговски центъра, банки, офиси и екоминистерството и са предизвикали частични пожари. Вандалските актове причиниха през последната седмица загуби за милиони на търговците. Най-процъфтяващият бизнес се оказа този с противогазите. За три дни продажбите са скочили с 20 на сто.
Фрапантни нарушения открити в Софийския градски съд, пише „Сега". Скандални нарушения са открити при проверката на инспекторите на Висшия съдебен съвет в административната колегия на Софийския градски съд. "Натъкнахме се на едно дело, което 14 години не е отлепяло от СГС и още е висящо там", разказа един от проверяващите. Едва сега съдиите дали указания на страните да уточнят правния си интерес. Става дума за обжалване на план за регулация. Много подобни дела са мотани с години.
Ревизията започна в средата на миналия месец след няколко сигнала до инспектората. Тя трябва да приключи до края на годината, а резултатите й да бъдат огласени в началото на следващата.
"Оказва се, че важи правилото който не работи, не бърка. А който не е сбъркал, е направил кариера. Натъкнахме се на доста имена, които стоят в протоколите. Вече са върховни съдии", обясняват от инспектората, но засега отказват да ги разкрият.
Административните колегии към окръжните съдилища, с какъвто статут е СГС, останаха и след като в началото на 2007 г. започнаха да функционират новите 28 административни съдилища. Целта обаче бе те да довършат висящите си дела, а след това магистратите от тях да се присъединят към останалите колегии.
Две години по-късно обаче в СГС висят около 4600 административни дела. По 40% от тях страна е Столичната община. Много често обаче юристите на общината не са изпълнявали задълженията си. Имало случаи, в които съдът дава указания по 5-7-10 пъти. И така делата се бавят 3-4 години.
Административната колегия постанови и трите решения за нереално високи обезщетения при отчуждаване на имоти в София, за които кметът Бойко Борисов проплака наскоро. При едното дело излезе, че 1 кв. м земя в столичния кв. "Младост" струва 5680 лв., а собственикът на 129 кв. м получи над 730 000 лв. обезщетение от общината, на която имотът трябва заради метрото. Проверката на три дела показа, че всички - от оценителите, през адвокатите на общината и прокуратурата до съда, не са си свършили качествено работата.
Инспекторатът проверява и скандално протаканото дело за поставяне под запрещение на Манол Велев. Бизнесменът, който е в кома повече от година, е трябвало да се подпише лично, за да стане съпругата му Весела Лечева негов настойник. Според шефа на СГС Светлин Михайлов съдът не е постъпил правилно. Той обаче подчерта, че в закона няма текст как да се процедира в случаи на кома.
Съдът на Светлин Михайлов напоследък е под постоянно наблюдение и защото разглежда голяма част от знаковите наказателни дела.
Законът за съдебната власт позволява търсене на дисциплинарна отговорност за неспазване на сроковете и необосновано забавяне на производството и нарушаване на професионалната етика. Най-тежката санкция е уволнението от системата. Условието е обаче дисциплинарното производство да се образува до три месеца от откриване на нарушението, но не по-късно от две години от извършването му. Затова може да се окаже, че в много от случаите възможността за наказание е погасена по давност.
Станишев изкупи името си в нета, съобщава „Монитор". Личен сайт на премиера Сергей Станишев ще тръгне в мрежата до месец и нещо. Това научи "Монитор" от добре информирани източници в червената партия.
Страницата на министър-председателя ще е повлияна от най-добрите световни образци в жанра и ще дава възможност на хората да контактуват с него пряко. Най-вероятно адресът ще е stanishev.bg, но засега това не било сигурно, защото от червената централа са изкупили няколко домейна, които са с подобно звучене или съдържат името на председателя им. Това се правело с цел да не злоупотребява някой с името на Станишев и да не може да подвежда хората, че определени информации са от негово име.
Цените на домейните ".бг" са 250 лева, а на другите, с окончания ".com", ".net", ".eu" - не повече от 15-20 долара.
"Наистина това е факт, вече работим по този проект", обяви пред "Монитор" и пресаташето на БСП Жанет Пашалиева. Според нея сайтът ще има няколко основни предимства пред това да се разчита само на наличния домейн на БСП - bsp.bg. "Страницата ще е интерактивна, като всички желаещи ще могат да разчитат на обратна връзка с министър-председателя. Освен това голям плюс ще е и наличието на блог", разказа Пашалиева. Отсега се знае, че на сайта ще бъдат качени много снимки, видеоматериали от различни периоди в кариерата на Станишев, като основният масив ще е от последните 4 години и е взет от архива на Министерски съвет.
Самият премиер много настоявал за реализацията на проекта, тъй като едно от основните му желания било да се доближи още до младежката аудитория. Именно поради тази причина преди месец той се регистрира като потребител и в сайта на младите социалисти - Редфен и проведе задълбочен чат с аудиторията до 35-годишна възраст.
На новата лична страница освен това се очаква да има и различни форми за забава - игри, анкети и други изненади, обясни още Пашалиева пред вестника.
Страницата ще бъде готова само месеци преди изборите и ще бъде сериозен инструмент за влияние върху мнението на младежите, прогнозираха още запознати с партийните дела.
В момента интернет страниците, на които може да се намери официална информация за Станишев, са партийната и правителствената.
Обедна оперативка на ЕТ "Андрей Кехайов", отбелязва „Дума". Форумът в столичния хотел "Феста Барсело" носи всички белези на събрание в частна фирма - на него са допуснати избрани от "Председателя" хора, мястото на провеждането му се пазеше в тайна до последно, а самопоканилите се лекари, които издържат съсловната организация с членския си внос, бяха любезно, но неотклонно спирани пред вратите. Това съобщи вчера за извънредния събор на БЛС в София сайтът Здраве нет. Съборът не е свикан според законовите изисквания, заявиха председатели на лекарски колегии от страната на пресконференция в БТА. На нея д-р Росен Русев от контролната комисия на БЛС обяви, че лекарските колегии в страната са подали 22 декларации за неучастие във форума. Председатели на колегии отбелязаха, че делегатите, които няма да участват, са 386, а необходимият кворум за провеждане на форума е 430. Това означава, че на събора няма да присъстват достатъчно делегати, за да бъде той легитимен, коментираха на пресконференцията. Д-р Русев обясни, че по закон отчетно-изборен събор трябва да има не по-късно от 21 декември, но той не може да бъде проведен дотогава, тъй като няма време да бъдат спазени всички процедури. Ако това не стане, ще се наложи министърът на здравеопазването да свика отчетно-изборен събор и ние ще участваме в него, посочи Русев.
Лекари от 23 районни колегии на БЛС очакват фалшификации на провеждащия се в столицата "събор" на съсловната организация, съобщи още Здраве нет. Това споделиха те с журналисти пред залата, в която се провежда форумът. На него се допускат само делегати, пожелали да се регистрират като участници, и гости с разрешението на Андрей Кехайов. Самият той влезе в залата, без да спре при колегите си, охраната го предпази и от въпросите на журналистите пред вратите. "Отговаряме за сигурността на хотела, допускат се само регистрирани с делегатски карти", обясняваха мъже от охраната на хотела. Така 46-ият събор на БЛС влиза в историята на съсловната организация с абсурдното решение на лицето Кехайов залата, в която би трябвало да се говори за проблемите на лекарите, да бъде пазена от самите лекари. Пред вратите останаха членът на Управителния съвет на БЛС д-р Димитър Заеков, както и председателят на контролната комисия д-р Росен Русев.
Контролната комисия е разгледала декларациите на над 300 делегати, които са удостоверили с подписите си, че няма да участват в насрочения от Андрей Кехайов събор, обясни д-р Русев. Установено е, че декларациите са оригинални, а подписите под тях са действителни, което автоматично прави провеждания вчера събор незаконен, твърди председателят на комисията, която по устав следи за спазването на законността в съсловната организация. Заради опасения, че е възможно да се стигне до фалшификации, д-р Русев носеше в себе си копия от декларациите, които искаше да предостави на Кехайов преди началото на днешния форум. "Желанието ни е да ги връчим на участниците, за да му спестим неудобството да върши глупости и да излага цялото съсловие, като твърди че са участвали хора, които нямат и понятие, че по това време са били в София", обясни д-р Русев, който така и не успя да се добере до Кехайов.
В дневния ред на лекарския "събор" за вчера беше вписано обсъждане на ситуацията около НРД 2009, нормативни промени и точка "разни". Според лекари под "нормативни промени" се разбират промени в устава, които да дадат възможност на Андрей Кехайов да се кандидатира за трети мандат. В точка "разни" при добро стечение на обстоятелствата можело да се вкара и избор на ново ръководство, тоест преизбиране на Кехайов. Под претекст за неплатен членски внос Кехайов оповести, че ще лиши от право на глас делегатите на 9 от най-големите колегии, което може да означава, че и 20 присъстващи в залата правят кворум за вземането на решения. Лекарите са категорични, че такива решения ще бъдат атакувани в съда, а легитимно ново ръководство ще бъде избрано на отчетно-изборен събор през януари.
Само ако информираме нашите институции, ние имаме право да отидем в съда в Страсбург и да искаме помощ оттам, коментира вчера по БНР д-р Борислав Китов, шеф на здравната парламентарна комисия. Поводът бе казаното от д-р Кехайов, че се предвижда около 25 лекари от цялата страна да пътуват за Страсбург и пред сградата на Европейския парламент да изразят недоволството си от състоянието на здравната система в България. Ако има съмнения за наличието на корупционни практики при лекари и те отговарят на истината, най-добре е да не се изнасят пред Европейския парламент, а да се внесат в прокуратурата, каза още д-р Китов.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини