Огромни злоупотреби в български посолства в чужбина

Редица злоупотреби с имоти и имущество откри одитен доклад на Сметната палата в няколко български посолства в чужбина.

Това съобщава сайтът kafene.net

Посланиците на България там са отдавали и продавали недвижими имоти, собственост на държавата, давали са ги под наем и не са осчетоводявали приходите си.

Оказва се, че България няма актуални документи за недвижимите имоти, стопанисвани и управлявани от посолството в Москва. Липсват актуални документи, удостоверяващи собствеността върху сградите и правото на ползване на терените.

Проблеми със собствеността на имотите на България има и във Варшава. Правният статут на посолския жилищен комплекс до момента на одита не е уреден и имотът не е вписан във Вечната книга на полската столица.

В Поземления регистър имотът е обозначен като незастроен парцел, независимо че е построена жилищна сграда със средства на България. Посланикът във Варшава е сключил неправомерно договор за наем с полска фирма, без наличие на акт за собственост. Възникнал е конфликт на интереси.

В Москва част от жилищния фонд на посолския комплекс и на хотелския комплекс, както и помещенията на бившото търговско представителство са отдавани под наем на фирми и лица за извършване на стопанска дейност. Помещенията са отдадени под наем на търговски дружества.

Сметната палата установява, че българските посланици в проверяваните страни са злоупотребявали и с предмети с художествена и историческа стойност (картини, скулптури, графики и т.н.). Активите са предоставяни с протоколи, без подписи от материално отговорни лица.

Отчетната им стойност е по цени на придобиване, които са по-ниски от пазарната им стойност и не е извършвана преоценка. Предоставени са картини и други предмети, които не са заведени като "Активи с историческа и художествена стойност" в счетоводната документация.

Износът на картините за всички проверени дипломатически представителства се е извършвал чрез дипломатическа поща като „ценни пратки" по дипломатически куриери.

Не са издавани разрешителни за временен износ или сертификати за износ и внос имущество.

Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини