Увеличават заплатите догодина. Преглед на националния печат

"Дума": Бизнесът обеща да увеличи заплатите. 57% от работодателите предвиждат увеличаване на заплатите на служителите си догодина въпреки кризата, сочат резултатите от проучване на Българската стопанска камара, представено от председателя й Божидар Данев. Всеки втори работодател страда от липса на работна ръка, а над 30 процента от бизнеса смята да инвестира в квалификация на персонала си.
Между 10 и 20 на сто ръст на заплатите може да очакват квалифицираните служители. Проучване на Българската стопанска камара посочва, че догодина 57 процента от работодателите ще вдигнат възнагражденията на добрите си кадри, а 36 процента от тях ще инвестират в допълнителното им обучение. В периода от март до май догодина се очаква завръщането на неквалифицирана работна ръка от чужбина. Освен това част от фирмите ще съкратят неквалифицираните си служители.
57% от фирмите ще вдигат заплатите, пише по темата и "Труд". С по-високи заплати ще зарадват догодина служителите си 57% от българските фирми. Въпреки кризата работодателите са готови да плащат повече заради липсата на квалифицирана работна ръка. Това показват резултатите от анкета на Българска стопанска камара. Сред запитаните са мениджъри на фирми от различни сектори на икономиката.
36% от предприятията възнамеряват да инвестират в обучение на персонала. Голяма част от тях ще освободят неквалифицираните си служители през 2009 г. Очаква се и много от трудещите се в чужбина общи работници да се върнат у нас, тъй като е все по-трудно да си намерят работа навън, заяви председателят на камарата Божидар Данев.
Най-голяма част от изследваните фирми (38%) възнамерява да се бори с кризата, като свие инвестициите си за следващата година. Да се преориентират към други пазари и производства ще се решат едва 16% от запитаните.
Преобладаващото мнение на мениджърите е, че 2008 г. е била успешна за техния бизнес. Най-засегнати от кризата през следващата година ще са производствата, в които се наблюдава едновременно намаление и на обемите, и на цените на продукцията, посочи Данев. По прогнози на Българска стопанска камара инвестициите през 2009 г. няма да надвишават 3 млрд. евро. Според председателя на камарата намаляването на инвестициите и съкращаването на неквалифицирания персонал са удачни мерки срещу предстоящата криза.
"Монитор" Смърт след 7 часа обикаляне с линейка. Мъж почина от сърдечно заболяване в линейката, след като бе разкарван по болници в продължение на 7 часа, стана ясно вчера. 42-годишният столичанин издъхна в 18.30 часа малко преди да бъде приет и прегледан в спешното отделение на Университетската болница за активно лечение "Св. Екатерина". Въпреки усилията на медиците той не е могъл да бъде спасен, тъй като от началото на кризата било минало твърде много време и организмът му не издържал.
Мъжът е страдал от едно най-страшните и спешни състояния в сърдечно-съдовата хирургия, известно като "дисекираща аневризма на гръдната аорта". Заболяването обаче се открива трудно, самата диагностика е продължила седем часа и е правена в няколко лечебни заведения, след което той е насочен към болница "Света Екатерина" за операция, разказаха лекари от лечебното заведение. Оплакванията на 42-годишния мъж започнали още в 11 часа сутринта. Преди това обаче той е стоял около час в "Царица Йоанна", бивша ИСУЛ.

Посланик харизал 1 млн. наеми във Варшава, пише "Стандарт". Куп далавери с имоти лъснаха след проверка на Сметната палата в няколко наши посолства в чужбина. Дипломатите ни там давали под наем и продавали собственост на държавата, като че ли им е бащиния.
Инспекцията показала, че няма документи за имотите ни в Москва. Пълен хаос цари и при мисията ни във Варшава.
В полската столица например имотът ни е обозначен като незастроен парцел, независимо че там е вдигната жилищна сграда с държавни пари. Посланикът ни във Варшава пък сключил неправомерно договор за наем с полска фирма без акт за собственост. Въпросната фирма ползва 55 апартамента.
В Москва част от жилищата пък са давани под наем. Има и случаи на преотдаване на помещения на лица и фирми, неизвестни на дипломатите ни. За 2006 г. общите приходи от проверените посолства във Виена, Варшава, Анкара и Москва са малко над 9 млн. лв.
Един милион лева от наеми обаче още не са събрани от българските имоти във Варшава.
"24 часа": 6 пъти повече полицаи в Студентския град. 5-6 пъти повече са полицаите в Студентския град след убийството на Стоян Балтов. Това съобщи вчера шефът на 7-о РПУ комисар Петър Неделчев след среща в Университета за национално и световно стопанство с президента Георги Първанов, кмета на София Бойко Борисов, главния архитект Петър Диков, шефката на ДАМС Весела Лечева, ректори и студенти.
Говорил съм с министъра на вътрешните работи, би могло да се намери терен за изграждане на ново районно управление, да се засили полицейското присъствие, за по-сериозен ангажимент на жандармерията, каза президентът.
Настоявам за бързо и справедливо наказание на убийците на Стоян, категоричен е той. Според държавния глава е необходим системен контрол на 150-те заведения в квартала, както и закон за Студентския град, който да регламентира имуществените отношения, правата, задълженията.
"Трябва да е ясно какво искат студентите - библиотеки или дискотеки. Балансът е 100% в полза на дискотеките в момента", коментира ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов. Според участниците в срещата не е редно в Студентския град да има казина.
Ректорите са възмутени също от това, че стане ли скандал в някоя дискотека, охраната изхвърля участниците в саморазправата и тя продължава навън. Но тогава вече тя не е техен проблем.
Експертна група ще готви мерките срещу проблемите в Студентския град, уточни областният управител на София Тодор Модев. Ще се мисли и за ограничение на работното време на дискотеките.
Мартин Димитров взе 38% от сините гласове, пише "Труд". Около 800 гласа е преднината на кандидата за лидер на СДС Мартин Димитров, който се класира първи на вътрешните избори в партията в неделя, пред бъдещия му опонент на балотажа в края на седмицата. Това стана ясно вчера от думите на шефа на комисията по избора Владимир Кисьов. Почти 100% сигурно е, че срещу депутата ще се изправи бившият шеф на администрацията на президента Петър Стоянов - Румен Христов. Преди да пристигнат последните протоколи от Перник, Петрич, Ямбол, Сливен и т. н., Христов водеше с около 150 гласа пред третия кандидат Иван Сотиров, научи "Труд".
"На всеки 15 мин резултатът се мени", каза обаче Кисьов. Според неофициални данни преди края на преброяването зад Димитров са застанали 38% от сините, зад Христов - 25%, а зад Сотиров - 21%. Веднага плъзна слух, че ако разликата между борещите се за второто място е около 100 гласа, може да има обжалване на резултати по места. Особено след сигналите за нарушения в общини, подкрепящи Христов. "Сигналите не влияят на резултата от вота", категоричен бе обаче Кисьов. Алармите за нарушения са около 40.
Гонят любовници от офиси на властта, пише "24 часа". Топчиновници не могат да работят заедно с любовниците си. Това предвиждат поправки в 14 закона, написани от правосъдното министерство.
Промените забраняват в една и съща служба да се трудят и съпрузи, родители и деца, братя и сестри, лели, чичовци и племенници, първи братовчеди, за да няма конфликт на интереси.
Забраната важи за шефовете на БНБ, здравните каси и НОИ, за Сметната палата и членовете на ЦИК. Финансови инспектори, служители на МВР и митниците също няма да делят офис с роднини и близки.
Висши държавни чиновници ще бъдат уволнявани при конфликт на интереси. Това предвиждат промени в 27 закона, предложени от правосъдното министерство.
Приемат ли се, повече няма да се стига до абсурдния казус с бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев. Дори и след като се установи, че фирми на двамата му братя са сключили договори с фонда, властта не го уволни, а изчака той да дад оставка, защото законът не предвижда изгонване заради конфликт на интереси.
"Монитор": Счупиха черепа на студент във Варна. Студент бе нападнат, пребит и ограбен в центъра на Варна. 21-годишният Николай Василев е в неврохирургията със счупен череп, хематом на главата и кръвонасядания в лявото око, съобщиха вчера от пресцентъра на ОДП-Варна. Николай чакал автобус на спирката срещу община Варна в неделя рано сутринта. Момчето се прибирало за новогодишните празници от Хелзинки, където следва информатика. От София хванал нощния автобус до Варна. На спирката Николай направил впечатление на нападателите си със скъпия куфар, в който носел багажа си. Точно там е бил нападнат, пребит и ограбен, смята полицията, тъй като момчето е намерено в безпомощно състояние от гражданин, който сигнализирал в полицията. С линейка е откаран в спешния център на болницата „Света Анна". При прегледа лекарите установяват хематом в дясната страна на главата, счупен череп и кръвонасядания в лявото око. Майката на пострадалия е обяснила пред полицията, че от багажа на сина й липсват ценни вещи.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини