Раул Кастро: Кубинската революция е по-силна от всякога

Със скромни празненства, предимно концерти, Куба отбеляза вчера 50-ата годишнина от революцията през 1959 г., предаде Асошиейтед прес.

Властите се отказаха от първоначално планираното грандиозно честване, след като урагани нанесоха щети за 10 млрд. долара миналата година.

Малко преди полунощ в сряда кратко обръщение от името на Фидел Кастро бе прочетено по националната телевизия, с което 82-годишният водач на революцията поздрави героичния кубински народ.

Главното събитие бе митингът снощи в Сантяго де Куба. Братът на Фидел - 77-годишният президент Раул Кастро, комуто Фидел предаде властта през февруари, предрече в словото си, че революцията ще оцелее още 50 години, но те също ще бъдат години на трудна борба.

"Знаем, че историята не се прави само от един човек, но някои хора са незаменими и тяхното присъствие може да има решаващо влияние върху събитията.

Фидел е един от тях", каза кубинският лидер Раул Кастро в речта си в Сантяго де Куба в чест на годишнината от революцията, предаде ДПА.

На 50 революцията е по-силна от всякога въпреки нездравата и отмъстителна омраза на могъщите САЩ, обяви той.

Според него социализмът не се е провалил и днес революцията е по-силна от всякога, тя никога не се е отклонявала от принципите си, дори в най-тежките времена.

Тази истина не може да бъде променена, дори ако някои се уморят или дори се откажат от историята си, забравяйки, че самият живот е вечна борба, заяви Раул, който бе в генералската си униформа.

Победата е още по-ценна, защото е постигната въпреки САЩ, заяви Кастро. По един или друг начин, с повече или по-малко агресивност, всяка американска администрация се опитваше да наложи смяна на режима в Куба.

Днес ние сме сами от тази страна на океана срещу империята, както през 60-те години, подчерта Раул Кастро на митинга, където обаче единственият чуждестранен гост бевенецуелският външен министър Николас Мадуро.

Цитирайки реч на Фидел в Хаванския университет отпреди заболяването му, Раул предупреди и срещу опасностите от "песента на сирените на врага" и опасностите пред революцията, която може да се самоунищожи поради корупция.

"САЩ никога няма да престанат да бъдат агресивна сила, предупреди той. Една след друга всички американски администрации се опитваха да наложат промяна на режима в Куба, използвайки един или друг повече или по-малко агресивен начин.

Съпротивата бе в основата на всяка наша победа през половин век на трудна борба", каза Кастро, цитиран от Франс прес.

Раул говори пред поканените на площада около 3000 активисти на комунистическия режим пред същото кметство, от чийто балкон Фидел провъзгласи победа над диктатора Фулхенсио Батиста на 1 януари 1959 г.

Събранието бе открито с националния химн и кратък документален филм за Фидел преди да се разболее.

На фасадата на съседен хотел бе окачен огромен червен плакат със снимка на 32-годишния Фидел като партизански командир с бойна униформа.

Чуждестранни лидери не присъстваха. Боливийският президент Ево Моралес, който първоначално бе казал, че ще присъства, приветства Кубинската революция от Ла Пас, където изрази своето увежание и възхищение от Фидел.

Навършват се 50 години, откакто кубинският народ се освободи от американската империя.

Куба, нейният народ и нейните лидери се превърнаха в символи на освобождението за хората по цял свят, заяви Моралес.

Венецуелският президент Уго Чавес, който също първоначално планираше да присъства, обеща, че кубинското знаме ще има постоянно място пред паметника на гроба на Симон Боливар.

Куба е част от нашата нация, заяви той в словото си на тържествена церемония пред националния пантеон в Каракас.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини