Хамас готови за битка

Лидерът на политическото крило на палестинското радикално движение "Хамас" Халед Мешаал предупреди Израел, че силите на движението са готови да се противопоставят на възможната сухопътна операция на израелската армия в Ивицата Газа.

Междувременно САЩ съобщиха, че работят за примирие, включващо международен мониторинг, който да гарантира, че екстремистите на "Хамас" няма да могат да получават оръжия.


Мешаал заяви това в хода на реч в Дамаск, излъчена по телевизия "Ал Джазира", съобщи Ройтерс.

"Готови сме за предизвикателството, тази битка ни бе наложена, но ние сме сигурни, че ще постигнем победа, защото сме се подготвили за това", категорично заяви той.


Междувременно стана ясно, че в своето седмично радиообръщение към нацията в събота президентът на САЩ Джордж Буш заяви, че "едностранно примирие, което да доведе до ракетни атаки по Израел, е неприемливо".

"И обещанията на "Хамас" няма да са достатъчни - трябва да има механизми за мониторинг на място, които да помогнат за гарантирането на това, че ще бъде сложен край на контрабандата на оръжие за радикалното движение "Хамас", казва още американският президент в първите си коментари на създалата се ситуация в Близкия Изток.

Според американския президент решаването на конфликта между Израел и Палестинската автономия е невъзможно, ако не се предотврати доставката на оръжие за теористичните групировки в Газа.

Лидерът на ливанската шиитска групировка "Хизбулла" шейх Хасан Насрала пък разкритикува лидерите на арабските страни за това, че не са успели навреме да попречат на израелската операция в Ивицата Газа.

Етикети: газа израел операция сухопътна операция хамас
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини