Бунтовниците в Алепо поискаха 5-дневно примирие и преговори

Сирийските бунтовници в обсаденото от правителствените войски Източно Алепо призовават за незабавно петдневно прекратяване на огъня, предадоха Ройтерс и БТА.

Освен това те предлагат преговори "на всички заинтересовани страни" за бъдещето на града, както и евакуиране на ранени и на цивилни.

В документ, наречен "Хуманитарна инициатива", подписан от името на Ръководния съвет на Алепо, се настоява за евакуиране на около 500 болни от източните райони под наблюдението на ООН и на цивилни от районите около северната част на града.

Военната инициатива в разделения град в момента е  в ръцете на правителствените сили. Бунтовниците загубиха по-голямата част от източните квартали, които контролиха до неотдавна.

Предишни "хуманитарни паузи" в Алепо неведнъж бяха осуетявани от терористи.

В Москва кремълският говорител Дмитрий Песков заяви, че евентуално споразумение между САЩ и Русия за безопасно извеждане на бунтовниците от Алепо все още е в дневния ред. Засега обаче не са планирани разговори между двете страни, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Много малко бунтовници са напуснали Алепо досега според Песков, който използва обичайната руска квалификация "терористи" по техен адрес. Говорителят каза, че оставащите в града терористи се обединяват около бившия Фронт "Ан Нусра". 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини