Чиновници с по три заплати отгоре за Коледа. Преглед на националния печат

Чиновници взели по три заплати отгоре за Коледа, разкрива „Труд"
Докато полицаите протестираха, за да получат част от 13-ата си заплата за Коледа, държавни чиновници от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) са взели 13-а, 14-а, че и 15-а заплата.
"Труд" разполага с документи, от които се вижда, че в най-високоплатената дирекция в агенцията "Европейски фонд по рибарство", в която работят 25 души, са си поделили общо 63 479,16 лв., или средно по 2539 лева.

Украйна ни пуска мъничко газ, съобщава „24 часа"
Украйна ще ни достави газ от собствените си запаси в обем 2-2,5 млн. куб. м в денонощие, започвайки от 10 януари, съобщи вчера премиерът Станишев на извънредна пресконференция. Вече се пълни тръбата в Молдова, като стигне Исакча, до 24 часа ще е у нас, каза икономическият министър Петър Димитров.
Това било договорено по телефона между президентите Георги Първанов и Виктор Юшченко. 1 час след разговора Юшченко разпоредил на "Нафтогаз" да се свърже с "Булгаргаз" за уточняване на техническите параметри. По-късно Първанов говорил и с молдовския си колега Владимир Воронин за осигуряване на преминаването през Молдова на украински газ за България, съобщиха от прессекретариата на президента.
Безрезултатна засега остава дипломатическата офанзива на чешкия премиер Мирек Тополанек, който председателства ЕС, да убеди лидерите на Русия и Украйна да постигнат компромис за подновяване на транзитните доставки на газ към Европа.
След късна нощна среща с Юшченко и Юлия Тимошенко в Киев Тополанек говори в Москва с Путин, но не успя да го убеди да пусне кранчето. Все пак Русия и ЕС подписаха вчера протокол за създаване на контролна комисия за доставките на руски газ през украинска територия.
Украйна ще ни достави газ от собствените си запаси в обем 2 -2,5 млн. куб. м. в денонощие. Преносът тръгва от 10 януари.
Това съобщи вчера премиерът Станишев на извънредна пресконференция на кризисния щаб.
Вече се пълни тръбата в Молдова, като стигне до Исакча, до 24 часа ще е у нас, каза икономическият и енергиен министър Петър Димитров.
Това било договорено по телефона вчера между Георги Първанов и Юшченко
1 час след разговора Юшченко разпоредил на "Нафтогаз" да влезе във връзка с "Булгаргаз" за уточняване на техническите параметри на доставката.
Към 10 януари 5,7 млн. куб. м газ стигат до потребителите и задоволяваме 45% от нуждите, каза вчера премиерът. Според него това количество ще стигне до 20 януари. Ако кризата продължи, може да се използват и останалите количества, но с намаляващ обем. През първия месец от Чирен могат да се осигуряват 4 млн. куб. м газ дневно.
След изчерпване на находището в Галата се обсъжда възможността то да стане допълнително хранилище на природен газ, съобщи Станишев.
При промяна в количествата газ, които постъпват у нас, ще бъде сменен режимът на потребление, допълни енергийният министър Димитров.
Според него може да се наложи нова заповед за количествата за потребителите.
По-рано през деня Димитров посочи, че вече се контролират около 300 предприятия, които имат проблеми заради недостига на газ. Енергийният министър сметна, че досега кризата донесла преки загуби за предприятията от 58 млн.лв.
"България неведнъж е поставяла въпроса за премахване от посредниците", повтори Станишев. Ако ги нямало тях претенциите ни биха се предявявали директно пред "Газпром" и биха се намалили цените.
От 8 ч вчера е в сила заповедта на министър Петър Димитров за въвеждане на ограничителен режим в потреблението на газ.
От мрежата на Булгартрансгаз са спрени доставките за 72 предприятия, за 153 има ограничение, а 44 са без ограничение, тъй като при тях има непрекъснат технологичен цикъл. Това, което не е в интерес на България, е, че купува газ не директно от Газпром, а от фирми посредници, подчерта и Димитров
Пълни измислици били твърденията, че има кражби от хранилището в Чирен, заявиха Станишев и Димитров. Премиерът повтори данни за обемите на газовите резерви, чийто размер е 1 282 957 000 куб. м. От тях полезният обем, от който в момента се черпи, е 532 959 000 куб. м.
"Ако някой иска да дойде да мери нещо в Чирен, ще ви осигурим и транспорт, и средства за наблюдение", предложи Димитров.
Премиерът подчерта, че разполагаме с необходимия мазут и потенциал за производството му.
Лукойл е поел ангажимент да произвежда до 7000 т на ден, а дневните нужди за всички топлофикации в страната са 3700 т.
По повод информацията, че страната ни е била предупредена предварително за преустановяване на доставките на природен газ, премиерът Сергей Станишев заяви, че предупреждение не е отправяно нито от украинска, нито от руска страна.
Станишев съобщи още, че предложението, което е направил пред Барозу за разполагане на европейски независими наблюдатели на руско-украинската граница, е изразено от него вече като позиция на ЕС, за да е ясно къде изчезва газът.
Няма затворени болници, отчете вчера кризисния щаб. 2761 училища 84 учебни заведения са в дървена ваканция. Обрзователното министерство получава непрекъснати справки за температурата в класните стаи, която се мери на всеки 2 часа.
Стабилна е електроенергийната ни система. Изнасяме 625 мегавата електричество на час. Вътрешното потребление на час е около 6448 мегавата.
България ще ускори работата си по алтернативните трасета, за да прекрати окончателно зависимостта си от руския газ.
Това обяви вчера премиерът Станишев. Още в понеделник България ще поиска помощ от ЕС за изграждането им.
Програмата ни включва изграждането на връзките между газопреносните мрежи на България и Румъния - връзката Русе - Гюргево, за която вече имало работен проект. Ще се прави връзка и Силистра - Кълъраш, която може да бъде осъществена сравнително бързо, както и Никопол - Турну Мъгуреле и Видин - Калафат, съобщи Станишев.
През цялата минала година сме водили разговори с румънската газова компания „Трансгаз" за осъществяване на такива връзки и има подкрепа от румънска страна за тях, обяви Станишев.
Премиерът припомни и че се водят разговори с Гърция за връзка между газопреносните ни мрежи далеч преди да се разрази газовата криза. Около 125 млн. евро би струвало изграждането на трасето за доставка на газ Комотини - Димитровград, което било дълго 115 км.
Вторият ни приоритет е увеличаване на капацитета и модернизация на газохранилището в Чирен. България ще отправи молба към ЕС за подкрепа на този проект, така че да се стигне до черпене на 10 млн. куб м газ ежедневно. След направени инвестиции от "Булгаргаз" в размер на 20 млн.лв. миналата година възможностите сега са 4.2 млн. куб м., каза премиерът. Проектът би струвал 50 млн. евро, сметна той. Конкурс за проектиране на находището в Чирен вече има и той не е от тези дни, добави още той.
Със Сърбия пък ще се водят разговори за връзка Дупница - Ниш.
Премиерът припомни още, че има подписан протокол с Азербайджан за доставка на 1 млрд. куб м газ годишно, договорен от икономическия министър Димитров при посещението на президента Първанов в Туркменистан. Тогава той получил уверение за 2 млрд. куб. м годишно. Подготвено било и подписването на меморандум за доставки от Египет на 1 млрд. куб. м газ годишно за България. Посещението било отложено заради конфликта в ивицата Газа. Станишев обеща също, че България ще продължи да настоява за реализирането на проекта „Набуко" и на конференцията в Будапеща в края на този месец.
"Надявам се, че сегашната криза ще стимулира процеса на изграждане на връзка между тръбопровода Турция-Гърция-Италия и България", каза Станишев. България е и една от най-активните в търсенето на алтернативни източници и маршрути за доставка на газ, подкрепяйки проектите „Набуко" и „Южен поток", подчерта той.


Мистерия с писмото от Москва, разкрива „Труд"
Външният министър Ивайло Калфин разказа вчера по Дарик радио част от съдържанието на мистериозното писмо, с което Москва е намекнала на 18 декември 2008 г., че България може да има проблеми с доставките на газ. На тази дата у нас е получено писмо от руския вицепремиер Виктор Зубков, каза Калфин.
То обаче не дошло по нормалния дипломатически път - чрез посолството ни в Москва или чрез МВнР в София. Писмото било занесено от руската мисия директно в канцеларията на министъра на икономиката или на министър-председателя (Калфин не е сигурен). "В това писмо се казва, че тъй като все още няма договореност между Русия и Украйна, която трябва да се постигне до края на 2008 г., то тогава това може да доведе до смущения в доставките. И в същото време в писмото се казва много ясно, че Русия ще спазва всичките си ангажименти за транзит и доставка на природен газ в Европа", заяви вицепремиерът.
Пресилено е да говорим, че това е предупреждение за спиране на доставките, зарече се Калфин.
Той напомни, че на следващия ден - 19 декември 2008 г., е бил на работно посещение в Москва и обсъдил темата за газа с колегата си Сергей Лавров. Той потвърдил: "С Украйна все още не сме се договорили, но с тях имаме два отделни договора.
Един за транзит за Европа и един за доставки. Ако нещо се случи и не се договорим, най-вероятно това ще се отрази на доставките за Украйна, но нашите партньори от Европа би трябвало да бъдат спокойни."
Божидар Нанев - шеф на лекарите, съобщава „Стандарт"
Д-р Божидар Нанев от Варна е новият шеф на Българския лекарски съюз. Той бе избран късно снощи след балотаж срещу колегата си от Русе д-р Цветан Райчинов. Нанев стана лекар №1 вчера на национален форум на медиците. След оспорвана надпревара той победи само с два гласа Райчинов. Резултатът беше 176:174.
Там обаче имаше делегати от почти всички колегии от страната. Борбата за нов шеф беше изключително оспорвана. Издигнати бяха 5 номинации за председател. Четири от тях - Божидар Нанев, Михаил Тиков, Цветан Райчинов и Юлиян Йорданов, бяха очаквани. Петата обаче изненада всички. Това беше проф. Милан Миланов. Накрая останаха трима кандидати, тъй като Миланов и Йорданов се оттеглиха от битката. Вижданията и на тримата претенденти за лекарския съюз бяха сходни. "Възстановяване уважението към гилдията, повдигане на авторитета й и демократичност в управлението" бяха тезите, които застъпиха кандидат-шефовете.
Първо тръгнаха атаки към д-р Тиков от Пазарджик, който бе попитан дали е регистриран в БЛС. Тиков обаче покани шефа на пазарджишката колегия д-р Васил Попов да покаже регистрационния му номер - 140000047. Претенциите към него спряха. Оспорвана беше и кандидатурата на д-р Нанев. "Вярно ли е, че жена ви е собственик на клиника", атакуваха медиците. "Не, но тъстът ми има и аз работя на граждански договор при него", отговори докторът. От неудобни въпроси не беше подминат и д-р Райчинов. Той трябваше да обясни дали се е държал достойно като зам.-шеф на предишното управление, начело на което стоеше скандалният Кехайов.
Настроението на делегатите в събора беше доста колебливо. Според някои от тях тези кандидати не били достойни за шефове. Други пък бяха на мнение, че сред претендентите има изключително достойни. Всички обаче се питаха дали след като изборът приключи, нещо ще се промени за добро в съсловието.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини