Украинският газ идва, до дни и руският

Молдова и България ще започнат да получават украински природен газ днес сутринта. Това заяви за руската информационна агенция ИТАР-ТАСС неназован представител на Укртрансгаз, украинската фирма отговаряща за магистралните газопроводи.

"Необходимо е време, за да се подготви системата за доставки на природния газ", е уточнил пред руската агенция украинският представител. Той е потвърдил, че указанията да се започне подаването на украински природен газ за Молдова са били дадени на 10 януари.

По отношение на България е било необходимо съгласуването на доставките с Румъния, през чиято територия ще премине природният газ.

Общото количество на доставките на украински природен газ за Молдова и България ще бъде 3,5 милиона кубически метра дневно.

По последна информация транзитът на руски природен газ за Европа може да бъдат възобновен след 36 часа. Това заяви чешкият премиер Мирек Тополанек след преговори в Киев с украинската премиерка Юлия Тимошенко, предаде ИТАР-ТАСС.

"Европа може да започне да получава руски газ след 36 часа. Русия ще започне да подава газ, след като на всички необходими обекти бъдат разположени международни експерти. Тяхното разполагане е въпрос на часове и мисля, че след 36 часа руски газ ще има в европейските страни.

Украйна е изпълнила всички условия, за да възобнови Русия доставките на руски газ", каза премиерът на Чехия, чиято страна е ротационен председател на ЕС, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Преди него чешкият министър на промишлеността и търговията Мартин Ржиман каза, че руските доставки на природен газ през Украйна за Европа могат да бъдат подновени още днес, предаде Франс прес.

"Доставките могат още днес да бъдат подновени, ако всеки работи на 100 процента", каза министърът, който преговаря от името на ЕС за подновяването на руските доставки за ЕС и който присъства на срещата между Тимошенко и Тополанек в Киев.

Пътят за възобновяването на руските доставки към ЕС беше разчистен, след като по-рано тази нощ Украйна постави подписа си под протокол между нея, Русия и ЕС за мониторинг на транзита на руския газ през украинската територия.

Руският премиер Владимир Путин беше обещал, че доставките за Европа ще бъдат подновени, само ако всички заинтересовани страни подпишат този протокол и само ако механизмът за мониторинг влезе в действие.

Въпреки подписания тази нощ протокол и от Украйна, спорът между Москва и Киев за доставките на руски газ за Украйна си остава, отбелязва Франс прес.

След три дни на преговори двете страни така и не се споразумяха по какви цени Русия да доставя природен газ за Украйна за 2009 г.

Вчера за липсата на резултат от тези преговори съобщи Олег Дубина, шефът на украинския газов гигант Нафтогаз, който беше три дни в Москва, където се срещна с представители на Газпром.

По повод на тези преговори украинската премиерка Юлия Тимошенко изрази тази нощ надежда по време на срещата си с Тополанек, че ще се вземе под внимание руско-украинския междуправителствен меморандум от 2 октомври 2008 г.

Той предвижда за три години цената на природния газ за Украйна поетапно и пропорционално да се увеличи от настоящата до средната за Европа, като това увеличение ще трябва да засегне и цената на транзита и цената на природния газ, припомни Тимошенко, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Тя изрази надежда, че Москва и Киев ще подпишат договор за цените на доставки на руски природен газ за Украйна за 2009 г. именно на базата на този меморандум.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини