Първото правителствено решение през 2009г. е за подобряване състоянието на околната среда

Последното правителствено решение за м. г., което фигурира под №868, е предложението за промяна в Закона за администрацията. С него се изменят още 43 закона, като целта е техните разпоредби да бъдат приведени в съответствие със Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, който влезе в сила на 1 януари т. г., съобщиха от правителствената информационна служба. В специалните закони на различните органи в системата на изпълнителната власт се посочват нови обстоятелства, които възпрепятстват назначаването на определена длъжност, а именно: упражняването на търговска дейност, на свободна професия, с изключение на научна или преподавателска дейност, както и заемането на пост в орган на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел, търговско дружество или кооперация. Въвежда се ново основание за предсрочно прекратяване на мандата на еднолични и колегиални органи – при влязъл в сила акт, с който се установява конфликт на интереси. Освен това, декларирането на конфликт на интереси се разпростира и върху лицата, с които съответният служител е във фактическо съжителство.
В едномесечен срок от влизането на закона в сила задължените по него лица трябва да подадат декларации за несъвместимост.
Законът за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси на беше приет по инициатива на министър-председателя Сергей Станишев като механизъм за създаване на антикорупционна среда.
Правителственото решение с №1 за 2009 г. е за приемане на Националната програма за управление на дейностите по отпадъците за периода до 2013 г. Този документ е основен инструмент за прилагане на съвременното законодателство в областта на опазването на околната среда.
Основните приоритети в управлението на отпадъците през този период са свързани с привеждане в съответствие с нормативните изисквания на съществуващите депа и закриване на тези от тях, които не отговарят на изискванията; ограничаване на количеството на отпадъците чрез тяхното рециклиране, повторна употреба и оползотворяване, при което се извличат суровини и енергия като допълнителен ресурс за националната икономика; предварително третиране на отпадъците и управление на отпадъчните потоци; основно охарактеризиране на отпадъците, предназначени за депониране, и въвеждане на строги технически изисквания при тяхното приемане на различните типове депа; преминаване от общинско към регионално управление на отпадъците в рамките на регионите, определени в Националната програма за управление на дейностите по отпадъците; въвеждане на финансови и икономически инструменти при управление на отпадъците преди депониране; достигане на индикативните цели за рециклиране на твърди битови отпадъци и строителни отпадъци; подобряване на системата за управление на строителните отпадъци и подобряване на цялостната система за управление на специфичните отпадъчни потоци.
Програмата предвижда реализирането на:
- инвестиционни проекти за реконструкция на съществуващи и доизграждане на нови регионални депа, които да обезпечат прилагането на изискванията на Директива 99/31/ЕС за депонирането на отпадъците (регионални депа и претоварни станции);
- съоръжения за предварително третиране на биоразградими отпадъци и проекти за домашно компостиране, като се предвижда до 2013 г. да бъдат обхванати 89 000 домакинства;
- 7 регионални съоръжения за натрошаване и сортиране на отпадъци от строителството и разрушаването на сгради;
- 2 инсталации за изгаряне на болнични отпадъци - в Пловдив и Плевен и 1 стационарно автоклавно съоръжение за третиране на инфекциозни отпадъци от лечебните заведения, както и изграждане на инфраструктура за разделно събиране и временно съхранение на опасните отпадъци от лечебните заведения - 28 центъра за цялата страна;
- доизграждане на системите за управление на масово разпространени отпадъци;
- изграждане на Национален център за обезвреждане на опасни отпадъци;
- инсталации за оползотворяване на дървесни отпадъци.
Предвидени са и средства за закриване на съществуващите общински депа, обслужвани от система за организирано събиране и транспортиране на отпадъци; закриване на нерегламентираните сметища и стари замърсявания с битови отпадъци; доизграждане на националната лабораторна система за отпадъци; намаляване на риска от стари замърсявания с опасни отпадъци на територията на предприятията; съхраняване на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност и изграждане на съоръжения за интегрирано третиране на опасни отпадъци от бита.
Представената програма е отворен документ и подлежи на усъвършенстване, допълване и актуализиране в процеса на осъществяването му. С реализирането й ще бъде направена значителна крачка за решаване на проблемите, свързани с управлението на отпадъците в страната, както и за изграждане на съвременна инфраструктура за третиране на отпадъците.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини