Клатят Станишев в сряда. Преглед на националния печат

"Дневник": Митът "Газ от Украйна" умря за една нощ
България се оказа почти единствената, която няма достъп до обещаните доставки на украински газ и остана да чака руския заради липсата на газова връзка с Румъния освен транзитната тръба за руски газ към Турция и Гърция. Президент, премиер и енергиен министър се оплетоха в неделя в обясненията си кога и откъде ще дойдат украинските доставки, което демонстрира опасно объркване и липсата на координация на управляващите и институциите да реагират при криза.
Тримата в събота се надпреварваха да съобщават положителната новина за предложения от президента Виктор Юшченко газ от запасите на Украйна и прогнозираха, че до 36 часа България ще има гориво. Президентството дори съобщи за разговорите с държавните глави на Украйна, Молдова и Румъния за улесняване на преноса.
В неделя сутринта на заседанието на Изпълнителното бюро на БСП оптимизмът на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров взе връх и той отсече, че до 24 часа България ще има газ, а мрежата на Молдова се пълни. По обед той вече обясняваше това, което експертите знаят от самото начало - синьото гориво може да бъде получено само през транзитната мрежа за доставка на руски газ през Румъния и България за Турция и Гърция. "Няма техническа и технологична възможност за доставка на обещаните от Украйна 2 млн. куб.м газ дневно от собствените й запаси, можем да ги получим през Румъния, но от Румъния нямаме връзка", каза министърът. Румънската и българската транзитна система имат връзка само на компресорната станция Исакча, където влиза руският газ за България.
"24 часа": Украински газ има, но няма откъде да мине
Обещаният от Украйна газ не дойде, защото няма техническа и технологична възможност да го получим. Това стана ясно вчера - само ден след като бе огласено, че Украйна ще ни пуска дневно между 2 и 2,5 млн. куб. метра от своя газ.
Количествата не могат да минат през мрежата на Румъния, защото ние нямаме връзка с нея. Транзитната тръба през Исакча пък е празна и не може да бъде напълнена с това малко количество газ, което ни е обещала Украйна, обясниха простичко експерти. Трябва да тръгнат 25 млн. куб. метра, за да се запълни тръбата на Исакча, заяви по-късно икономическият министър Петър Димитров.
Само жест си остава жестът на Украйна да подаде газ към България, допълни шефът на "Булгартрансгаз" Ангел Семерджиев. От румънския оператор казали, че не могат да доставят газа до Исакча, тъй като нямало високо налягане.
Семерджиев поясни, че е очаквал, след като украинците предлагат този жест, то той да е съгласуван с румънците. Украинската страна не е предлагала варианта да пусне газа по транзитната тръба до Исакча. Ние не знаем какво е състоянието на тяхната газова система, поясни Семерджиев. Ако газът бъде подаден до румъно-украйнската граница, то ние сме можели да си го вземем веднага, тъй като компресорните ни станции имали такива възможности. Неофициално бе развита и тезата, че украинците имали притеснения да не бъдат обвинени в реекспорт на руски газ, за това едва ли не искали да се разчистят тръбите от него. До 17,00 часа вчера руският газ не бе тръгнал по тръбите. Руснаци и украинци може и да си стискат ръцете, но горивото го няма, въпреки че има решение за това, каза газовият шеф.
"Газпром" прави графици за доставки, от "Булгартрансгаз" казват, че са направили заявките, за да бъде запълнена системата, но не знаели в каква степен ще бъдат удовлетворени.
Още на 1 януари нашите тръбопроводи са били напълнени с газ и се използват като резервоар. И в момента в тях има количества, но по търговски съображения те не се съобщават.
"Стандарт":Искаме 400 млн. евро помощ от Европа
България ще поиска поне 400 млн. евро помощ от Европа заради газовата криза. Това съобщи за "Стандарт" икономическият министър Петър Димитров преди днешната среща на европейските министри на енергетиката. Става дума за финансиране на 3 инфраструктурни проекта, два от които съвместно с Румъния и Гърция. Според изчисленията на експертите за строителството на 115 км газова връзка Димитровград-Комотини са необходими 125 млн. евро. Връзката Русе-Гюргево, която трябва да изградим съвместно с Румъния, е 25-30 км на стойност 30 млн. евро. 250 млн. евро пък ще струва разширяването на хранилището в Чирен за увеличаване на добива чрез допълнителни сондажи и увеличаване на налягането в хранилището, твърдят експертите в икономическото министерство. Страната ни ще поиска и принципно съгласие за финансова помощ за компенсация щетите на българския бизнес. Точният размер на понесените загуби обаче може да бъде определен едва след приключване на кризата, припомни Петър Димитров.
"Дума": Студентите се разделиха за протеста си
Студентските организации се разделиха в позицията си за бъдещи протести вчера. Това стана ясно след срещата им с вътрешния министър Михаил Миков и генералния комисар на МВР Павлин Димитров в сградата на VII РУ на МВР в Студентския град в София. Идеята на срещата бе да се обсъдят мерките за гарантиране на сигурността в района.
Част от студентите обаче напуснаха залата преди края на разговорите. Според тях за пореден път се наблюдавало прехвърляне на отговорността между държавата, Столичната община и собствениците на увеселителни заведения в градчето. Представителите на организация "СРОКСОС" заявиха категорично, че в сряда от 11 часа ще образуват жива верига около парламента. Основното им искане е да бъде променен статутът на Студенския град. Според Румен Захариев от "СРОКСОС" по време на срещата те не са получили нужната им подкрепа от вътрешния министър по този казус.
След срещата, която продължи с представителите на студентските съвети, стана ясно, че организациите към университетите няма да протестират на 14 януари. Илия Кътовски, главен секретар на Националното представителство на студентските съвети, обяви, че не подкрепят радикалните действия на част от колегите си. Кътовски изрази надежда, че до 10 март ще бъдат приети промени в Закона за устройство на територията, които ще спрат отчуждителните процедури в Студентския град.
"Труд": София 3 дни под блокада

Тридневна блокада очаква София на 14, 15 и 16 януари, когато са насрочени протестите на студенти, интернетфорумци, земеделци и синдикалисти. Тя ще е между 10 и 18 ч.
Всички недоволни ще се събират пред зала "Хр. Ботев" в Студентския град в 10 ч. След това шествието ще тръгва по маршрут от залата по ул. "Акад. Борис Стефанов", ул. "8-и декември", ул. "Росарио", ул. "Проф. Георги Брадистилов", бул. "Св. Климент Охридски", бул. "Драган Цанков", бул. "Васил Левски", бул. "Цар Освободител". Крайната цел е площад "Народно събрание", където ще има митинги.
Столичната община е приела уведомлението за протестите на Сдружението за развитие и обществен контрол на студентските общежития и столове за жива верига на площад "Народно събрание". По закон кметството няма право да забрани блокадата, уточниха от "Московска" 33.
Общината обаче е поискала протестните действия да са извън охраняемата зона за сигурност на парламента, както и да не се пречи на движението на градския транспорт.
В интернет вчера се появи информация за протест на 14 януари и пред Президентството. От кабинета на кмета Бойко Борисов обаче уточниха, че при тях няма искане за подобна акция и те не са издавали съгласувателно писмо за нея. Или ако има протест пред "Дондуков" 2, той ще бъде незаконен.
"Дневник": Нов скандал с поръчка на Гагаузов
Бивша шефка на програма ФАР в регионалното министерство обучава на антикорупционни практики настоящите служители в агенцията, чиято акредитация беше отнета от ЕС в края на ноември заради нарушения в много от проектите и съмнения за корупция и непрозрачно управление на средствата. Фирма "Консепт", на която Цветомира Лачева е едноличен собственик, е спечелила обществената поръчка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството не чрез конкурс, а с договаряне без обявление. За срока на изпълнение от 12 декември до 20 януари, или за 24 работни дни, фирмата ще получи по договор 332 хил. лв. без ДДС от бюджета, или почти 400 хил. лв. с начислен данък. Лачева ръководеше агенцията по ФАР при предишното правителство, когато регионален министър беше Валентин Церовски от НДСВ. Тя беше кандидат-депутат в листите на НДСВ през 2005 г., но не влезе в парламента. През юли 2005 г. напуска държавната служба и започва частен бизнес.
"Труд": ДСБ: Ser go home

Призив - Ser go home (бел. ред. - от английски: иди си вкъщи) издигна вчера ДСБ и призова симпатизантите си да се влеят в протеста, организиран на 14 януари пред парламента. Костовистите отрекоха да са сред организаторите на недоволството, но казаха, че всяка опозиционна партия трябва да последва примера им и да прати хората на жълтите павета. Според о.р. ген. Атанас Атанасов трябвало да се създаде нетърпимост към правителството. Попитан дали има смисъл от предсрочен вот половин година преди редовния, Атанасов каза: "Винаги има смисъл, дори и един ден преди края на мандата, защото това е наказателна мярка."
"Монитор": Пирински в стрес да не се повтори 10.1.
Председателят на Народното събрание Георги Пирински призова вчера червените активисти да не подценяват призивите за студентски протести пред парламента на 14 януари. Това стана на съвместното заседание на Висшия съвет на социалистите с представителите с местната и изпълнителната власт.
Според Пирински, въпреки че премиерът е възложил действия по идентифицирането на студентските организации, които ще протестират, и контакт с тях, тези мерки се изпълняват само частично. Според него всички подобни организации би следвало да се регистрират в общината и да са известни.
Премиерът Станишев от своя страна допълни, че правителството е за диалог и го е показвало през всичките години от мандата си, по време на протести на учители, зърно и млекопроизводители. "Ако обаче някой иска да използва протестите, да ги яхне за политически цели, това е друг въпрос. Такъв опит имаше по Коледа", обяви Станишев. Според него протестиращите не бива да се заблуждават, че тъкмо на тези хора им пука за тях, и призова хората да не бъдат наивни.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини