МВР вирусът плъзна в мрежата

"Специфичният вирус", който порази МВР и затрудни работата в системата на полицията вече не е заплаха само за компютрите на Вътрешното министерство.
След като засегна звената, свързани с обслужване на гражданите, сега програмата плъзна и сред домашните потребители, оплакаха се потребители.
Вирусът се разпространява мълниеносно чрез имейли и чат форуми, като основно засегнатите са потребители на програмите Skype и Icq. Хакерският удар е от вида Attachment и идва под формата на файл с формат pif.
Ако се натъкнете на подобен документ, в никакъв случай не го отваряйте, дори той да ви бъде изпратен от приятел.
Вирусът използва абонатния списък на потребителя и веднъж попаднал в компютъра се разпространява до всички познати на потърпевшия.
Използването на прикачени файлове е много удобно. Всички съвременни програми (клиенти) за електронна поща поддържат изпращането на прикачени файлове, като обикновено бутона в програмата съдържа изображение на кламер за хартия.
От друга страна, изпращането на прикачени файлове е основния метод за разпространение на голяма част от съвременните вируси.
Често авторите на вируси задават интересни имена на прикачените файлове като по този начин предизвикват любопитството на получателя. При стартиране на прикачения файл, вирусът се изпълнява и заразява системата.
Пораженията от хакерската атака са големи и веднъж влезли в персоналните компютри ги правят почти неизползваеми. Някои от устройствата изобщо не могат да се включат и моментално блокират.
Както и при компютрите на МВР проблемът е, че антивирусна програма не може да се пребори със специфичния вирус.
Службите работят до пълното локализиране на вируса, с цел да се предотврати разпространението му в системата в цялата страна, но домашните потребители остават извън схемата на тези превантивни мерки.
Според различни източници на специфичният вирус е "достигнал" и до Областната дирекция на полицията в Благоевград, но проблемът не е сериозен.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини