10 хиляди милионери в България. Преглед на националния печат

Жан разочарован, напусна БСП, съобщава „Монитор". Бившият министър-председател Жан Виденов, подал оставка в края на 1996 г., е обявил в Благоевград, че е разочарован от правителството на Станишев и е напуснал Българската социалистическа партия. Това стана ясно вчера от публикация в регионалната преса.
"Правителството на Сергей Станишев реализира политиката на ръководството на БСП след 1997 г. и не може да се оправдава с НДСВ и ДПС. Огромното мнозинство от членовете на партията не са доволни от крайния резултат и аз съм един от тях, затова вече не съм в БСП", обяснил Виденов.
Информацията за напускането от страна на Жан Виденов бе потвърдена и от близкия му съратник и колега през годините - Красимир Премянов. Вчера той не пожела да даде подробности за мотивите на Виденов, само подчерта, че бившият премиер "си остава социалист по душа". Според Премянов Виденов е "закъснял с това решение, което обмисля много отдавна".
"Кризата през 1996-1997 г. бе заложена още по времето на Андрей Луканов. Иван Костов прие наготово от левицата идеята партийни директори да приватизират предприятията", заявил още Виденов пред препълнена зала със симпатизанти от местното младежко крило на социалистите "Екип", пред които за сефте оповестил решението си. Младежите поискали от някогашния злополучен премиер да даде рецепта срещу бъдещи кризи, но той бил категоричен, че няма такава.
Младежите от гражданското сдружение "Екип" обяснили, че поканили Виденов, защото от миналата година се срещат с видни политици от регионален и национален мащаб.
"Искаме сами да си отговорим защо за 20 години демокрация държавата ни е в това недобро състояние и все сме в условие на някаква криза", казал представител на "Екип", цитиран от благоевградските медии.
След като напусна премиерския пост в началото на 1997 г., Жан Виденов се оттегли от политическия и публичния живот. В момента той е преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Живее със семейството си в Пловдив.
Руският газ заседна в Украйна, обобщава „Монитор". Часове след като тръгнаха, доставките на руски газ за Европа бяха прекратени в 9 ч. българско време вчера. Така страната ни отново остана без синьо гориво от транзитната тръба.
Представител на "Газпром" заяви, че Украйна е блокирала подаването и че са възникнали технологични проблеми. Според руски информационни източници "Газпром" иска незабавно газ да бъде подаван от западната граница на Украйна към страните от Европейския съюз.
"Руски газ трябва да постъпва в Европа веднага след подаването му в украинската газопреносна мрежа", заяви официалният представител на "Газпром" Сергей Куприянов. Той добавил, че освен това обемът на газа на изхода на системата на западната граница на Украйна трябва точно да съответства на обема на газа на входа на системата на руската граница. Украйна обаче твърди, че горивото може да стигне до европейските потребители едва към 16 часа на 14 януари.
Министър-председателят на България Сергей Станишев заминава днес за Москва, съобщи, правителствената информационна служба. Предварителна договореност за "осъществяване на спешна визита" е постигната в телефонен разговор вчера между Сергей Станишев и руския премиер Владимир Путин. Разговорът се е състоял по инициатива на руската страна. Путин е информирал българския си колега за частично възобновяване от руската страна на транзита на руски газ. За съжаление газът не влиза в транспортната система на Украйна, която не работи, заявил Путин. Той изразил мнение, че е необходимо по-активно да се работи с украинската страна за доставянето на руски транзитен газ през Украйна до потребителите.
Ако руският газ не достигне националната газотранспортна система на България, при въведения от Министерството на икономиката и енергетиката ограничителен режим на потребление дневните количества от горивото ще стигнат до 18-20 януари. Това каза междувременно заместник-председателят на кризисния щаб Атанас Съйков. В момента се използва натрупаната енергия в газотранспортната система, която с всеки изминал ден намалява, посочи той. Смятам, че с този ограничителен режим до 20 януари ще се справим, но ако кризата продължи и след това, ще преминем към ново намаляване на количествата газ, подавани към потребителите, каза той. В газохранилището в Чирен в момента има активен обем от 520 314 000 нагнетени кубични метра газ.
Подаваните от съоръженията към топлопреносната система температури са в нормите, единствено в Казанлък се подава по-ниска температура - около 70 градуса, сочат данните на кризисния щаб. "Топлофикация София" подава 83 градуса на топлопреносната система, в Плевен" - 80 градуса. В Шумен парното е затоплено до 76 градуса, а във Варна - 82 градуса.
Междувременно лидерът на ДСБ Иван Костов размаха вчера в парламента анекса от 2006 г. към договора с "Газпром" от 1998 г. Според Костов в него пише, че руската страна не дължи неустойки при евентуално спиране на газа. Нищо подобно, когато има недоставени количества гориво заради авария или други форсмажорни обстоятелства, те се издължават от продавача в същия размер, когато се нормализира работата на системата, обясниха запознати с газовия договор.
Станишев лети за Москва заради кризата, отбелязва „24 часа". "Газпром" пусна газ към Европа в 9 ч вчера сутринта след сложните преговори с участието на ЕС с Украйна. Малко по-късно обаче се оказа, че гориво няма.
Докато коментираше как властта се е справила със ситуацията и че България работи нормално в тази безпрецедентна ситуация, премиерът Сергей Станишев получи от служител на "Позитано" бележка, че газът така и не е тръгнал през Украйна.
"Добрата новина още е несигурна", вметна той, след като видя листчето.
Запазва се пълна мобилизация, увери премиерът.
Русия се старае да подава най-напред газ за Балканите и Словакия, заяви руският премиер Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Президентът на "Газпром"Алексей Милер пък посочи, че Украйна не пропуска горивото в своята газопреносна система. Путин предложи да се изясни дали има технически проблем.
Шефът на украинската "Нафтогаз" Олег Дубина отвърна с декларация, че компанията не е в състояние по технически причини да изпълни транзита на газ за Европа. Той потвърди, че газ е постъпил на границата между двете страни. Ако руските изисквания бъдат изпълнени, няколко региона в Украйна може да останат без газ, добави Дубина.
Той уточни, че затова "Нафтогаз" не е отворил клапите за транзит на 76,6 млн. куб. м газ през станция "Суджа" за Молдова и Балканите.
В телефонен разговор с Путин шефът на Еврокомисията Мануел Барозу вчера изрази разочарованието си, че Москва подава малко количество газ. Служител на ЕК заяви в Брюксел, че Украйна е поискала от Русия минимум по 350 млн. куб. м газ дневно, за да има достатъчно налягане в тръбата към Балканите.
"Газпром" обаче намекна, че САЩ играят роля в газовата криза, като влияят на техния украински съюзник, предаде Франс прес. "Имаме чувството, че цялата музикална комедия в Украйна се ръководи от съвсем друга страна", заяви вицепрезидентът на "Газпром" Александър Медведев.
101 млн. лева са загубите от газовата криза, натрупани само между 6 и 11 януари на 368-те наблюдавани от правителството фирми у нас, съобщи Станишев вчера след заседание на червеното Изпълнително бюро.
Мистерия с авторката на България като тоалетна, разкрива „Труд". Авторката на скандалната инсталация, представяща България като тоалетна в Брюксел, се оказа мистериозна. В българските галерии и изложбени зали, където се твърди, че Елена Джелебова е участвала, никой не я познава.
Координаторът на експозицията Давид Черни не вдигаше телефона си. А чешкото председателство го призова да покаже утре всички автори на паното.
10 хиляди милионери, брои „Стандарт". Световната криза завари България с 10 хиляди милионери. Това твърдят пред електронното издание questbg.com родни икономисти и анализатори. 70% от собствениците на строителни компании и голяма част от туристическите босове влизат в клуба на богатите, смята Божидар Данев, председател на стопанската камара. Икономистът Георги Ангелов дели милионерите на две групи: късметлии, които са наследили земя в апетитен район, и спекулативни предприемачи с хитри инвестиции в най-успешните сектори.
Повечето родни милионери са мъже, като броят на 30-годишните нараства. Те обичат скъпи часовници, притежават лични самолети, карат коли за по 440 000 евро и плуват с яхти на стойност 10 млн. евро. По милионери България е четвърта в Източна Европа, но е първа по мултимилионери и милиардери на глава от населението начело с Васил Божков.
При всичките мрачни краски около световната рецесия е трудно да се съсредоточим върху факта, че някои хора всъщност продължават да правят пари и че някои от тези хора са в България. В България в момента има около 10 000 милионери, а според някои тази цифра е консервативна.
В световен мащаб милионерите наброяват около 10 милиона, чието богатство възлиза на 40,7 трлн. долара. Проучване на Merrill Lynch изненадващо показва, че трите региона с най-голяма концентрация на милионери са Латинска Америка, Близкия изток и Източна Европа.
Полша, Чехия и Словакия заемат първите три места в Източна Европа в класацията на милионерите, следвани на четвърто място от България. Страната обаче е на първо място по брой на мултимилионерите и милиардерите в Източна Европа. В България няма официални статистически данни, по които да бъде изчислен броят на милионерите, както в САЩ примерно се използват класациите на списание Forbes, а и е трудно да бъде дефинирано понятието милионер, според Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие. Когато се изчислява броят на милионерите, не е достатъчно просто да бъдат взети предвид активите им, а трябва да бъдат включени и парите, които те дължат. Един милионер може да притежава имущество, оценено на 50 млн. евро, но в същото време може да дължи 50 млн. евро на банката.
Ако се разглеждат само активите по отношение на притежанието на недвижимо имущество, някои твърдят, че всички, които притежават недвижима собственост в центъра на София, ще бъдат милионери.
По същия начин всеки, който притежава земеделска земя около столицата, която може да бъде урегулирана и продадена на строителни предприемачи, е също милионер. По отношение на милионите в банката обаче тези хора са малко, повечето от тях са реинвестирали богатството си, за да го увеличат. Един милион не е чак толкова много и около 70% от собствениците на строителни компании в България са милионери, както и голяма част от бизнесмените в туристическия сектор, според Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара.
В България е известна следната фраза: всички страни си имат мафия, но в България мафията си има страна! С падането на комунизма голяма част от публичните пари бяха плячкосани и прехвърлени в чужбина. Журналистът Григор Лилов проучва въпроса с българските милионери и откъде идват парите им, откривайки, че докато в Испания има само един милиардер, в България има пет и че 80% от българските милионери имат силни връзки с организираната престъпност. Според Божидар Данев в България няма повече от 1000 - 1100 истински милионери, ако бъдат изключени тези, които имат задължения, и тези, които са натрупали богатството си по незаконен начин.
Списъкът на богатите в България се оглавява от Васил Божков, който притежава няколко частни бизнеса в цялата страна, както и най-голямата и скъпа колекция антики в страната. Състоянието му се оценява приблизително на около 760 млн. евро. Икономистът Георги Ангелов дели българските милионери на две групи: тези, които са били късметлии и са наследили земя от дядо си или баба си, разположена в апетитен район, и спекулативните милионери, които са направили хитри инвестиции в сектори, които са се разраснали в последните години.
Повечето български милионери са мъже, като броят на 30-годишните нараства. По-голямата част от тях притежават собствен бизнес и са натрупали богатството си в сектора на недвижимите имоти. В днешно време продажбите на недвижими имоти и земя за по 6 млн. евро вече не са рядкост. Повечето български милионери предпочитат да стоят далеч от светлината на прожекторите. Те обичат скъпи часовници, притежават лични самолети, карат коли за по 440 000 евро и плуват с яхти на стойност 10 млн. евро. Те почиват на Малдивите, наемайки цели острови, за да не бъдат обезпокоявани.
Управляващите се опитаха да обезсмислят бунтовете, коментира „Сега"
Месец след убийството в Студентския град и броени часове преди масовите студентски протести днес управляващите се опитаха да потушат недоволството, като обяснят какво са свършили за нормализиране на живота в академичния комплекс, и в спешен порядък гласуваха исканите промени в законите.
Междувременно организаторите на протестите по места се разцепиха и започнаха да се обвиняват в манипулации и изпълнение на политически поръчки. След среща с премиера пък синдикатите обясниха, че няма да се включат в митингите, защото макроикономическата стабилност в страната била най-важна.
Вчера просветният министър се срещна със студентски лидери, а работната група за Студентския град от общината, правителството, полицията, университетите и студенти и парламента представи отделно свършеното до момента.
"Постиженията" на МОН и на групата почти съвпадат. Просветният министър Даниел Вълчев ще предложи на МВР терен за строителство на ново РПУ в Студентския град. "Имаме много добър имот от 3 декара, който е незавършен обект до бл. 36 и предстои да се уточни дали отговаря на изискванията на МВР за полицейско управление", обясни той. Междувременно шефът на въпросното РПУ комисар Петър Неделчев обяви, че наемът му се вдига повече от 5 пъти - от 3000 на 17 000 лв. Сградата е на Музикалната академия. Вчера не стана ясно какви са мотивите на вуза за решението, но и преди РПУ-то плащаше повече от затворената дискотека "Амнезия", която дава 200 лв. месечно за наем.
Вълчев отчете още, че е стартирала системата за настаняване в общежитията. Компютърната програма вече е внедрена пилотно в бл. 19 в Студентския град, а до месец трябва да заработи навсякъде. С регистъра ще се проследява кой студент и на какво основание е настанен, ще се прави и връзка с базата данни на МОН за студентите, записани във вузовете. Във всяко студентско общежитие ще има втори управител, който самите студенти ще избират. Целта е да спре настаняването на хора в общежитията, които не са студенти. Комисар Неделчев допълни, че се предприемат и превантивни мерки, и даде за пример срещи с домакините на общежитията.
Тази година за ремонти на студентските блокове са отделени 34 млн. лв., още толкова се очаква да бъдат дадени в средата на годината, съобщи главният секретар на МОН Димитър Танев. С тези пари ще бъдат ремонтирани общо 10 общежития в академичните градове от страната. Тепърва ще се правят разчети по идеята за внедряване на система за видеонаблюдение в Студентския град в София. Танев изчисли, че за 1 общежитие за целта са необходими около 10 000 лв., но ако системата обхваща и основните пътни трасета, размерът на инвестицията ще бъде по-голям.
В серията добри новини се включи и Столичната община. Оттам се похвалиха, че дават 3 млн. лв. за осветление, тротоари, улици, детски и спортни площадки в Студентския град. "Тази сума е в пъти повече от отделената за който и да е квартал", каза кметът на района Димитър Дилчев. Той отчете, че е назначил проверка на разрешителните за строеж на всички заведения в градчето. Поискал е и управителите на заведенията да представят разрешителни от собствениците на имотите, че са съгласни заведенията да работят денонощно. Депутатът Пламен Панайотов пък изтъкна промените в законодателството, които ще забранят бъдеща реституция на образователни имоти. Всъщност проектът бе внесен от министъра на образованието Даниел Вълчев и вчера ударно мина на първо четене в комисията по регионална политика.
Обвинението на двамата задържани за убийството на студента Стоян Балтов от вчера е променено в по-тежко. Вили Георгиев и Александър Данаилов вече са обвиняеми за умишлено убийство, за което Наказателният кодекс предвижда от 15 до 20 г. затвор или доживотна присъда. Разследването първоначално бе образувано по по-лек текст - за смърт, причинена по непредпазливост вследствие на умишлена телесна повреда. Наказанието за това е от 3 до 12 г. решетки. От Софийската градска прокуратура се заричат делото да бъде внесено в съда до края на януари.

Студенти и синдикати извън протеста, отбелязва „Дума". От КТ "Подкрепа" заявиха, че не са запознати с исканията на участниците в предстоящите протести. Не желаем за пореден път да бъдем употребени за неясни каузи, заявиха още синдикалистите. От КТ "Подкрепа" заявяват, че евентуално повторение на протеста от 1997 г. би се превърнало в политическа гротеска.
И от КНСБ заявиха, че няма да участват в предстоящите протести. Оттам заявиха, че в ситуацията на финансова криза от първостепенно значение е защитата на интересите на работниците. От КНСБ смятат още, че предстоящата протестна акция не е подготвена и аргументирана добре с оглед постигане на конкретен резултат. "Поражда се съмнение за политическо влияние за допускане на инциденти и агресия, а употребяването на гражданското недоволство, без да е насочено в конкретна прагматична посока, на практика представлява изгърмени куршуми на халост", заявяват още от синдиката.
Ръководството на Федерацията на младите социалисти във Варна също излезе с декларация, с която се обявява против протеста.
Пенсионерски организации също се разграничиха от днешния протест. ОТ БСП-Бургас алармираха, че зад протеста стоят десни политически сили.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини