Страната се заледи

Опасни поледици са се образували в Софийско, Кюстендилско, Пловдивско, Старозагорско, Сливенско, Габровско и на други места в Западна и в Централна България както по пътните настилки, така и по тротоарите.

Силна поледица в момента има в Ново Село, Лом, Оряхово, Ловеч, Велико Търново, Свищов, Плевен, Кюстендил, София, Кърджали, Казанлък.
Заради инверсията от последните дни, падащия на места дъжд образува опасно ледено покритие, съобщи Дарик.

Поледиците са особено опасни за автомобилния транспорт, на места вече има задръствания.

Съществува риск и за пешеходците заради леда, който се е образувал по тротоарите. Поледиците също така могат да създадат опасност и за електропреносната мрежа, тъй като може да се образува лед по самите електропроводи и стълбовете. Леденият дъжд може да образува голямо количество лед по кранове, дървета, козирки и да доведе до нежелани инциденти.
Поледицата стана причина за катастрофа в Търговище в ранните часове на днешния ден, съобщи БГНЕС. Автобус, който се движи по направлението София-Варна, при влизането си в града, заради заледената настилка, не е успява да спре на червен светофар. Той удря, фронтално отзад, изчакващ на червено автомобил. След сблъсъка, автомобилът се плъзга на около 20 метра от мястото на удара. Автобусът се завърта, помита светофарна уредба и спира върху тротоара. За щастие при инцидента пострадали няма.
За евентуални ограничения в движението на автомобили и камиони предупредиха и от Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ).
Движението на тирове по автомагистралите „Хемус" и „Тракия" ще бъде преустановявано своевременно, за да се даде възможност на почистващата техника да осигури нормални условия за пътуване.

Пред Дарик слушатели от столицата и страната се оплакаха, че пътните настилки не се почистват и вече са станали свидетели на катастрофи. Някои от тях дори са били принудени да спрат или да се върнат с колите си.

Изключително затруднено е движението на колите от градския транспорт, признаха пред "Фокус" от Столичната компания „Градски транспорт". Причината е образувалият се през нощта лед по пътната настилка в столицата. Според СКГТ движението на някои линии е почти напълно блокирано. Читатели съобщиха за агенцията, че по автобусна линия 120 вече 40 минути не е минавал автобус. На спирката при Семинарията чакащите са близо 50 души.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини