Студентският протест окървавен. Преглед на националния печат

"Стандарт": Вандали окървавиха протеста. Шейсетима вандали с маски окървавиха протеста пред парламента. Студентският митинг се превърна в меле заради почерпените провокатори. Над 2000 души се събраха в 11 ч на жълтите павета вчера. Кордон от тежко въоръжени жандармеристи и полицаи пазеше Народното събрание от многодетните майки, еколози и студенти. Заради провокаторите и предизвиканите от тях безредици обаче те не успяха да кажат какво искат. Но и отнесоха боя от полицията, без да имат никаква вина.
Митингът започна кротко - младежите развяваха българското знаме, земеделците черпеха с мляко. Повечето носеха стикери SER GO HOME и дори ги лепяха по полицейските щитове. В парламента депутати тържествено откриваха новата си сесия. Докато НДСВ обясняваше, че избирателите са на изчезване, а БСП - че протестът е политизиран, навън искрата пламна. Младежи започнаха да замерят ченгетата със снежни топки с камъни. Едно от летящите оръжия счупи стъклото на главния вход на парламента. Група младежи блъскаха полицаите в предните редици, посягаха да ги ритат и се опитваха да ги удрят с палки. Разярената тайфа крещеше "Оставка" и "Убийци", след като ченгетата отвърнаха на ударите с няколко палки по гърбовете на провокаторите. Повечето от хулиганите бяха футболни фенове от агитките на Локомотив (Пд), "Левски" и ЦСКА. Въпреки че шефовете на агитклубовете се разграничиха от протеста, техните хора бяха най-активни на терена пред парламента. Младежите бяха с черни маски и качулки, а някои извадиха ножове и боксове срещу полицаите. Други, покачени на паметника, хвърляха обувки и камъни в тълпата. Бутилки бира, водка и шишета от вода също полетяха към ченгетата. Няколко пийнали младежи метнаха и част от металните заграждения по полицаите. "Мафия, на кого служите! Излезте, бе", крещяха към парламента протестиращите.
"24 часа": Деца почнаха боя. Група деца на около 15 години разпалиха безредиците вчера в София. На техните снежни топки обаче полицията отговори с невиждана твърдост. Арестувани бяха над 150 души.
50 футболни фенове, забрадени с шалове с германското знаме и качулки, почнаха да хвърлят снежни топки, лед и бомбички по полицаите и парламента. Едно по едно изтегляха загражденията пред парламента, чупеха ги и ги мятаха обратно.
Тази група бе зад левскарската агитка и преди студентите и нормалните граждани, които кротко пушеха и скандираха. Загражденията на парламента се оказаха оръжие в ръцете на протестиращите.
Почти никой от парламента, опозиция, ни власт излязоха да говорят с гражданите. Забелязани бяха само Мария Капон, Димитър Абаджиев, Мартин Димитров, Мартин Заимов и Яне Янев. Напред сред народа бе и Йоло Денев, жрецът на Тангра, който яде бой от полицията. Провокаторите си събуваха гащите и показваха задниците си на полицията, номер, типичен за футболните мачове.
След сигнала за бомба по обед митингът бе официално прекратен със заповед на кмета, което отвърза ръцете на полицията и кучетата. С щитове и пожарникарски каски ченгетата блъскаха и удряха ултрасите, но и напълно кротките протестиращи, включително и студентския лидер Мирослав Джоканов, който бе бит и задържан. Пострадаха и съвсем кротките пчелари. Внезапно полицаите нахлуха към паметника на руския цар, събраха шатрите и цялата им озвучителна техника, след което се върнаха зад загражденията. Хората чакаха нещо да се случи, а фермерите раздаваха мляко. Организаторите на митинга с мегафони призоваваха ултрасите да спрат боя, а на няколко пъти дори се опитваха да застанат между фенове и полиция. През това време продължаваха да летят парчета лед, едно от което счупи стъкло на главния вход на парламента.

"Труд": Двама политици го отнесоха, другите – хич. Неколцина депутати и политици от опозицията излязоха при хората вчера. И дадоха жертви. Общинарят и шеф на СДС-София Борислав Бориславов бе задържан от полицията и прекара доста време в IV РПУ. Според негови хора е отнесъл и доста удари.
Зам.-шефът на Столичния общински съвет Мартин Заимов също пострада на протеста. Но за щастие се отърва без наранявания. Той сам разказа, че се опитал да усмири хулигани на първа линия, но те му се нахвърлили агресивно, блъснали го... За късмет полицията се намесила. "Има защо хората да протестират, но не по този начин", обясни той. При протестиращите бяха и лидерът на СДС Мартин Димитров, и още няколко сини депутати, лидерката на ЕНП Мария Капон, избраници на ДСБ, част от които стигнаха до Орлов мост с протестиращите.
Въпреки нарастващото напрежение пред Народното събрание, не личеше вътре депутатите да са особено притеснени. Те час по час четяха в информационните агенции за ставащото под прозорците им. Зам.-шефът на соцдепутатите Атанас Мерджанов обясни, че недоволните не са пожелали контакт с "тази политическа сган". Властта бе единодушна, че не могат да се правят сравнения с 10 януари 1997 г.
В кафенето вчера цареше мир и любов. Даже политическите врагове, като соцдепутатката Мая Манолова и синята Надежда Михайлова, дружелюбно си бъбриха на чашка кафе. Административният секретар на НС Мирон Гаврилов, по-известен като кошмара на депутатите-пушачи, обаче бе на пост и зорко бдеше за нарушители. В кафенето тютюневият дим е табу, но пушачите много-много не зачитат тази забрана. С цигара в ръка, Манолова се оказа тъкмо нарушителка, за което бе благо смъмрена от Гаврилов.
"Дума":Губите доверието ни, предупреди Станишев Москва и Киев. Русия и Украйна рискуват да загубят доверието на европейските партньори заради газовия спор. Това заяви българският премиер Сергей Станишев на срещата с руския министър-председател Владимир Путин в Ново Огарьово край Москва. "Най-големият риск в този случай за Русия и Украйна, от моя гледна точка, е въпросът за доверието, защото спорът съществува вече от няколко години и продължава в една или друга форма", отбеляза българският премиер.
Българският министър-председател и словашкият му колега Роберт Фицо пристигнаха спешно в Москва, за да се опитат заедно да потърсят изход от газовата криза. За преговори по газовата криза в руската столица пристигна и министър-председателката на Молдова Зинаида Гречани. От вторник в Москва е и турският министър на енергетиката Хилми Гюлер.
Русия е разочарована, че украинската страна не спазва договора за контрол на транзита, заяви премиерът на Русия Владимир Путин на среща с премиерите на България, Молдова и Словакия. "Съжаляваме за случващото се и от своя страна правим всичко, за да бъде възобновен транзитът", заяви Путин пред европейските си колеги.
"Ние приехме предложенията на Европейската комисия и подписахме съответния протокол за контрол на транзита, подчерта на срещата в Ново Огарьово Путин. Но сме разочаровани от изпълнението му или по-точно от неизпълнението от страна на украинските ни партньори". Руският премиер обърна внимание на факта, че украинската страна е определила подаването на газ през станцията "Суджа" като "едностранно от руската страна без предварително споразумение". "Това значи, допълни Путин, че украинската страна признава, че подаването на газ се изпълнява, а това пък означава, че украинската страна възпрепятства преминаването на газ през своята територия към вас". "Това обаче означава и още нещо - че украинските партньори не признават документа, подписан от Русия, европейската страна и Украйна за мониторинг на транзита", заключи Путин.
Според Путин членовете на Европейската комисия биха могли да окажат по-голямо влияние на транзитната страна с цел защита на интересите на европейските потребители. "Нашите европейски партньори стават заложници на спора между Русия и Украйна", отбеляза руският премиер. "Но този спор е за доставките, условията и цените на доставките на природен газ за самата Украйна", подчерта той. "Никой, никаква транзитна страна няма право да злоупотребява с положението си на транзитираща, да спекулира с това, за да взема за заложници потребителите", заяви Путин.
"Стандарт":Станишев зове Путин да се помири с Киев. Възможностите за спешни доставки на газ обсъди премиерът Сергей Станишев с колегата Владимир Путин. Вчера той замина на посещение в Москва след телефонен разговор с руския премиер. Неприемливо е цяла Европа да се превръща в заложник на газовия спор между Москва и Киев, подчерта министър-председателят ни след приключването на срещата в резиденция Ново Огарьово, продължила повече от един час. На нея присъстваха и премиерите на Молдова и Словакия - Зинаида Гречани и Роберт Фицо. Не можем да бъдем посредници в търговския спор между Русия и Украйна, между техните взаимоотношения. Това беше ясно заявено и от целия Европейски съюз, защото и едната, и другата страна имат конкретни ангажименти по договорите и трябва да намерят начин да ги изпълняват, каза още Станишев. Той подчерта, че е видял добра воля и желание от страна на Путин да се търсят конкретни технологични решения за страните от Югоизточна и Централна Европа, защото те са най-засегнатите от газовата криза.
Руската страна е готова да се осъществяват суапови сделки - да предостави на Украйна количества, а Киев да продава на засегнатите страни от собствените си запаси, стана ясно още на срещата с Путин. Тази схема обаче е неприложима за България. По-голямата част от украинските подземни хранилища се намират в Западна Украйна и не са свързани с транзитния тръбопровод, който е между украинската граница и "Орловка", откъдето получава газ България, уточни премиерът. Планът може да се приложи само за Словакия и Молдова, обясни шефът на "Газпром" Алексей Милер.
"24 часа":3 посредника - и трите на "Газпром". През кои ръце минава газът, за да стигне до домовете ни, и можем ли да избегнем посредниците, както се закани премиерът Станишев.
Проучване на "24 часа" показва, че елиминацията им ще бъде трудна. Три са компаниите, доставящи газа на граница и трите са на "Газпром". Четвъртата фирма която ни снабдява с гориво, е независима от газовия император, но и делът й е незначителен.
Основният доставчик на границата е "Овергаз инк.". През 2007 г. той е вкарал в тръбите в България 2,484 млрд. куб. м.
Тогава у нас са внесени 3,4 млрд. куб. м, ползвали сме 3,356 млрд., а цялата реализация е малко над 3,7 млрд. Разликата явно се нагнетява в газохранилището в Чирен.
Данните за 2007 г. са последните, но тази година е преломната, тъй като е първата, в която действа анексът към договора за транзита, подписан по времето на министър Румен Овчаров. Огромният ръст на газа, доставен от "Овергаз инк.", идва оттам, че договорът по транзита, към който бе подписан анекс през 2006 г., е с тази компания.
И точно към нея минават 1,4 млрд. куб. м, които по-рано "Газпром експорт" ни продаваше на преференциална цена от 83 долара на 1000 куб. м срещу транзитирането на горивото към Турция, Гърция и Македония. "Газпром експорт" намалява доставките си с 1,4 млрд. и те се прибавят към доставките на "Овергаз инк". Експерт, бивш шеф на "Булгаргаз", казва, че със стъпките към поскъпване на бартерния газ вече близо 1 млрд. са на пазарна цена, а едва 400 млн. са по старата от 83 долара.
По тези 1,4 млрд. куб. м "Овергаз инк." вземал само 1 долар надценка заради административните разходи. Това каза в интервю за "24 часа" през октомври 2008 г. бившият енергиен министър Румен Овчаров. В същото интервю той допълва, че по старите договори "Овергаз" имал по 10 долара добавка. По втория договор компанията ни е доставила 1,068 млрд. куб. м. Каква е надценката сега не е ясно. Цените, които плащаме за газа, са една от другите секрети, обвити в термина "търговска тайна". Лансират се числа от 305, през 440 до 508 долара за 1000 куб. м.
Втората компания по големина на доставките, но четири пъти по-малки като обем е "Винтерсхал", или цялото име на компанията е Wintershall Erdgas Handelshaus Zug. Тя е осигурила 595 млн. куб. м. В публичното пространство се смята, че това е най-скъпият газ, който получаваме по договорите за доставки. В някои медии се лансира цена 15% по-висока от другите доставки на границата.
Бившият шеф на "Булгаргаз" Васил Филипов казва, че през май 1997 г. именно той е подписал договора с тази компания, вкарвайки я в бизнеса. "Защо да не подпиша, предложиха ми по-евтин газ от "Газпром". Те бяха склонни да смъкват и много повече, но не смееха, защото Рем Вяхирев ги газеше", допълва той.
Третият доставчик е автентичният търговец на "Газпром"- "Газпром експорт". От 1 януари 2007 г. тя е прехвърлила своя договор за транзит на "Овергаз инк". През миналата година от "Газпром експорт" сме получили едва 314 млн. куб. м транзит. По-голямата част от тях е за компресорните станции. Търговският газ, който са ни продали, е само 32,8 млн. куб. м и той е по договорите за доставка на гориво за Югозападна България. Това са количествата, които се теглят от транзитния газопровод за Петрич, Кюстендил и за оранжерии на юг.
Четвъртият, от който купуваме газ е вътрешният доставчик - "Мелроуз Рисорсиз" от находището в Галата. За 2007 г. са продадени на "Булгаргаз" само 284,8 млн. куб. м, при 400,3 млн. през 2006 г.
Находището до дни ще бъде изчерпано. От 6 януари, началото на газовата криза, оттам подават по 300 хил. куб. м газ дневно. Има идеи находището да се превърне в хранилище.
"Монитор": Костов плаши с нов вот на недоверие. ДСБ ще инициира нов вот на недоверие към кабинета, ако на страната ни бъдат наложени нови санкции и недоверието между Европейския съюз и България се задълбочи. Това каза вчера от трибуната лидерът на тъмносините Иван Костов по време на откриването на новата парламентарна сесия. Той изтъкна, че тристранната коалиция очерня образа на страната и затова трябва да отиде в опозиция. "Настояваме през тази сесия да предадете веднага контрола върху комисията за борба с корупцията на опозицията. Да я съставим на паритетен принцип, защото сега тя играе ролята на чадър, който прикрива корупционните практики", каза Костов. От ОДС пък излязоха със законодателно предложение. Председателят на парламентарната група Йордан Бакалов поиска към конституцията да се приеме още един закон. "И той да се казва "Управление при кризи на БСП". С един- единствен член - криза се нарича управлението на БСП", каза той. Бакалов коментира, че когато левицата управлява страната, в края на мандата държавата винаги стига до банкрут. "Затова ви предлагам - паркирайте правителството си при трамвая на Станишев и си останете в черно-белия архивен филм, в който вкарахте народа. Гледайте си го сами в киното на "Позитано" 20, каза още Бакалов.
"Сега": Прокурорът на Стависки чака наказание. Зам. окръжният прокурор на Бургас Светлозар Костов, който се похвали, че е "вързал кънките" на Максим Стависки, след като фигуристът получи ефективна присъда от 2 г. и половина, е заплашен от наказание. Висшият съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу Костов по искане на министъра на правосъдието Миглена Тачева. Най-тежкото наказание, което обвинителят може да получи, е уволнение. Възможно е да бъде освободен от ръководната си длъжност или заплатата му да бъде намалена за определен период.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини