И металурзи в днешните протести

Нов протестен митинг е насрочен за 11 ч. днес пред сградата на Народното събрание.
Припомняме, организаторите на протеста имат разрешение за провеждането му в рамките на три дни - вчера, днес и утре - 16 януари.

Вчерашният митинг пред парламента на практика бе провален, след като няколкостотин футболни фенове и скинхедс се присъединиха към протестиращите и предизвикаха сериозни сблъсъци с полицията.

Междувременно се появи и сигнал за бомба и с решение на столичното кметство протестът бе прекратен по-малко от два часа след началото му.

При сблъсъците бяха потрошени десетки автомобили, сред които и полицейски, и няколко магазина, нанесени са щети и на два автобуса, пътуващи по линиите 94 и 280. Протестиращите успяха да счупят и два от прозорците на парламента.

Над 170 души бяха арестувани след протеста. Близо 30 души са били ранени. Шестима полицаи и жандармеристи също са били ранени по време на масовите безредици.

Ще бъде направено всичко възможно да бъдат ограничени групи с агресивни намерения.
Това съобщи главен комисар Павлин Димитров и допълни, че ще има пунктове с цел да се идентифицират лица известни на органите на реда. Целта на тези мерки е да не бъде опорочен мирният протест.

За днес беше насрочено и митинг-шествие на металурзите, организирано от националната федерация "Металургия" - КТ "Подкрепа" и ФСО "Подкрепа" - "Кремиковци".
Маршрутът ще бъде от централното управление на "Кремиковци" - пл. "Народно събрание", ул. "Г. С. Раковски", сградата на Министерството на икономиката и енергетиката до сградата на Министерския съвет.

Митинг-шествието трябва да започне в 8.00 ч. от "Кремиковци", а на пл. "Ал. Невски" да бъдат паркирани между 70 и 74 автобуса.
От синдикатите искат да бъде спряно движението по пл. "Княз Александър Първи" и пл. "Независимост".

В съгласувателното писмо от Столичната община се посочва, че паркирането на автобусите трябва да бъде в района на пл. "Св. Ал. Невски" извън охраняемата зона на Народното събрание, както и да не се спира движението на градския транспорт.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини