Край на газовата война! Украйна започна да приема гориво от Русия

Руските газови доставки за Европа през територията на Украйна вече са възобновени, след като Украйна започна транзита на доставките.

Това съобщи представител на Газпром, намиращ се на газова станция на границата между Русия и Украйна.
Газопреносната мрежа на Украйна е започнала да приема газ от територията на Русия в 10.24 ч. московско време.
По този начин рекордната по продължителност газова война между Русия и Украйна приключва.
Преди три години компромисът беше постигнат за четири дни, докато този път кризата продължи пет пъти по-дълго.
Едва вчера "Газпром" и "Нафтогаз Украйна" подписаха договорите за доставки на газ за Украйна и транзита на руски газ през украинска територия за периода 2009-2019 г.
Actualno.com припомня, че договорите бяха подписани след постигнато споразумение между премиерите на Русия и Украйна Владимир Путин и Юлия Тимошенко.
Руският премиер Владимир Путин заяви на церемонията по подписването вчера, че очаква газовите доставки за Европа през Украйна да бъдат възобновени в близки срокове.
Путин каза още, че посредниците в газовата търговия с Украйна ще бъдат отстранени.
"В резултат на напрегнати преговори са постигнати договорености по всички въпроси, свързани с доставките на газ в Украйна и транзита на природен газ в Европа. На първо място ставаше въпрос за възстановяването на транзита на газ в Европа", заяви Путин.
Украинският премиер Юлия Тимошенко също спази договорката от вчера: "Ние ще възобновим транзита на газ за Европа веднага след като той стигне до украинската газопреносна система. Няма да има никакво отлагане", заяви Тимошенко на пресконференция.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини