Заклех се!

Барак Обама положи клетва като 44-тия президент на САЩ. Той е първият афроамериканец стопанин на Белия дом. Начело на най-силната държава в света Обама смени Джордж Буш, който бе държавен глава два поредни мандата (2001-2009г.).
Пред събралите се симпатизанти Обама заяви: "заклевам се тържествено да изпълнявам с чест задълженията си като президент на САЩ, да направя всичко по силите си, за да спазвам и защитавам Конституцията на САЩ, с помощта на Бога". Обама положи клетва с ръка върху Библията, която е използвал Абрахам Линкълн през 1861.

На церемонията присъстваха досегашният президент Джордж Буш и още трима бивши държавни глави и техните съпруги - Джими Картър, Джордж Буш-баща и Бил Клинтън.
Най-малко 2 млн. души са се събрали на алеята "Нешънъл Мол" във Вашингтон, за да наблюдават официалната церемония, съобщават американските медии, позовавайки се на източници от силите за сигурност в столицата.
"САЩ избраха надеждата пред страха", заяви новият американски президент Барак Обама в речта си след официалното си встъпване в длъжност, предаде АФП.
"Днес сме се събрали тук, защото избрахме надеждата пред страха, единството пред конфликтите и разногласията. Днес аз ви казвам, че предизвикателствата, пред които сме изправени са реални. Те са сериозни и са много. Тяхното разрешаване няма да е лесно и за кратък период от време. Но знай това Америка - те ще бъдат преодолени", каза Обама.
В речта си той подчерта, че САЩ ще започнат отговорно изтегляне от Ирак. Американският лидер обеща "нов път напред за мюсюлманския свят".
"САЩ са готови да отново да поведат света", добави той, цитиран от АФП.
"Знайте, че Америка е приятел на всяка нация и на всеки мъж, жена и дете, търсещи бъдеще на мир и достойнство и ние отново сме готови да водим," подчерта Обама. 44-ят американски президент обеща "разумна" употреба на сила от САЩ.
Малко по-късно Обама сложи подписа си под първите официални документи за неговия президентски мандат, предаде Си Ен Ен. Сред тях бе специална декларация за възраждане и единение на нацията и назначенията на членовете на неговия кабинет.
Точно на обед днес, както е според американската конституция, Барак Обама стана 44-ят държавен глава на САЩ. Минути след това той положи клетва и произнесе официално слово. Обама е първият американски президент от африкански произход.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини