Смъртни присъди за заразено мляко в Китай

Двама души бяха осъдени на смърт за участието им в скандала със заразено мляко в Китай. Бившата началничка на млекопроизводителната компания Санлу, която беше в центъра на скандала, получи доживотна присъда.

Те са сред 21 души, които бяха изправени пред съд в северен Китай, където е базирана компанията Санлу.

Скандалът, при който в суровото мляко е бил добавян меламин, за да изглежда, че има по-високо съдържание на протеин, доведе до смъртта на 6 бебета, докато други 300 хиляди трябваше да бъдат лекувани.

Това предизвика сериозен скандал в Китай и нанесе удар срещу имиджа на хранителната промишленост в страната и чужбина.

С най-голям интерес беше очаквана присъдата на Тян Вен-хуа, която беше главен менажер на компанията Санлу Груп, която е продала заразеното мляко на прах.

Тя вече се призна за виновна по обвинения за производство и продажба на негоден продукт и получи присъда от доживотен затвор в Междинния народен съд в Шицзячжуан.

По-рано съдът произнесе смъртни присъди на Чжан Ю-чжун и Ген Цзин-пин.

Ю-чжун беше обвинен, че е имал нелегална фабрика в провинция Шандун в източен Китай, където е произвел 600 тона фалшив протеин на прах, който е най-големият източник на меламин в страната.

Ген Цзин-пин беше обвинен за производството и продажбата на токсични храни на различни млечни компании, съобщи държавната агенция Синхуа.

Присъди с различна продължителност затвор получиха и други техни съдружнци в престъплението, което се смята за едно от най-скандалните в съвременната история на Китай.



Източник: kafene.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини