Гърция: "Константина, не си сама!"

Тази вечер в центъра на Атина се състоя протестен митинг в знак на подкрепа и солидарност с българката Костадинка Кунева, която малко преди Коледа бе залята с киселина от неизвестни лица в Атина.

По същото време протестна демонстрация започна и в центъра на Солун. Организатор на митингите е създаденият преди две седмици специален комитет за действие, под наименованието "Инициатива на низовите организации за солидарност с Костадинка Кунева и за премахване на черния пазар на труда в държавния и частния сектор".

Участниците протестираха срещу зачестилите случаи на престъпването на трудовото законодателство, срещу работата без осигуровки, срещу статута на наемничество в различни браншове и настояват за равенство на правата на всички трудещи се.

Около три хиляди граждани сляха гласа си в силен вик: "Константина, не си сама!", съобщава grreporter.info.





Шествието в подкрепа на Константина Кунева бе обявено за 6 часа вечерта на площада пред старата сграда на Университета в центъра на Атина.

Малко след този час площадът беше препълнен от хора, които дойдоха, за да подкрепят българката - синдикалистка. На митинга се стекоха обикновени граждани, както и членове на 54 профсъюза, които вдигнаха своите плакати с думи в защита на Константина, която бе залята с витриол на 22 декември.

"Константинка може би никога повече няма да проговори" казва нейна колежка.

"Заглушиха един глас, но се надигнаха хиляди", "Убийците на Константинка да заплатят", "Да затворят робовладелските фирми" се четеше на плакатите, с които се бяха подготвили хората. На един от тях се виждаше и снимката на Константина.

Основното искане на демонстрантите бе случаят с опита за убийство над жената да не бъде "покрит" и забравен, а да бъде направено по-обстойно проучване от страна на полицията, докато не бъдат открити и наказани извършителите.

На демонстрацията издигнаха искането да бъде отменен закон 2596 на правителството Симитис. Целта е да бъде забранено на държавните фирми да "пренаемат" работници, а да започнат да сключват преки работни договори с тях. Присъстващите на протеста поискаха да бъдат установени закони, които ще подсигурят пълни работни права за всички работещи - независимо от националност, пол, професия.

Хората, които бяха излезли и подкрепиха Константинка не желаят да оставят гласа й да заглъхне, да бъде забравен. Всеки един от тях - не само тези които получават заплати от 500 или 700 евро на месец без осигуровки и надбавки, но и другите - служителите с високи заплати и на добри постове, които присъстваха на шествието, искат да имат свободата не само да надигнат гласа си срещу нечовешките условия на труд, но и да очакват действие от правителството си за подобряване на положението.

На демонстрацията присъства и адвокатът на Константинка Кунева, както и нейни колежки.

За кратко време хората се организираха зад големите лозунги на профсъюзите си и около шест и половина шествието се отправи към Министерство на заетостта.

Движението на автомобилите беше спряно на различни места в центъра на Атина. Паралелно с демонстрацията в Атина, се проведоха шествия в подкрепа на Константина Кунева в Солун и в Йоанина.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини