Галеви обвинени за 128 000 лв. рекет. Преглед на националния печат


"Стандарт": Restart на АЕЦ въпреки опозицията
Правителството и Еврокомисията трябва съвместно да разгледат възможностите за пускане на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" заради щетите от газовата и икономическата криза. Това реши вчера парламентът. При гласуването текстът бе подкрепен от всички депутати от БСП и ДПС и 1 от НДСВ. "За" временното пускане на реакторите гласува и Христо Попов, който беше единственият парламентарист от "Атака", дошъл на работа, както и групата на "Напред". Общо 140 народни представители казаха "да" за втория живот на двата блока. 48 бяха против и 9 се въздържаха. Депутатите отхвърлиха проекта на Волен Сидеров за повторно пускане на блокове I-IV, както и на независимия Минчо Христов. Преди гласуването от СДС и ДСБ коментираха, че управляващите използват антиевропейски популизъм и предизборно лъжат избирателите си. Според Олимпи Кътев от НДСВ пък чрез това решение България се превръща в "лъжливото овчарче на Европа".

"Новинар": Парламентът гласува за пускането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"

Правителството на България да започне разговори с Европейската комисия за бъдещото рестартиране на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", гласува вчера парламентът. Депутатите одобриха доклада на енергийната комисия, според който Народното събрание дава мандат на кабинета да започне разговори с Европейския съюз за пускането на мощностите. Преди дни стана ясно, че не всички партии, които влизат в управляващата коалиция, подкрепят подобно предложение. НДСВ се обяви против и това даде основание на анализатори да смятат, че има напрежение в коалицията. Вчера изненадващо повечето от депутатите от НДСВ гласуваха "въздържал се" въпреки заявената им преди това позиция, че подобно искане към Европейската комисия е необосновано и ще доведе до санкции за България.
"Монитор": Поставихме 3 условия на "Газпром" за компенсации
Три механизма, чрез които България да бъде компенсирана от "Газпром" за претърпените загуби от газовата криза, е предложил министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на Александър Медведев, вицепрезидент на руската компания. Това стана ясно на вчерашната им среща, която се състоя в София. На разговорите присъстваха шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов и изпълнителният директор на "Газпромекспорт" Иля Кочеврин. След преговорите министър Димитров съобщи, че е връчил писмо на Александър Медведев с основните искания на България. "Едно от важните искания естествено е, че смятаме, че дори да няма формални юридически основания, трябва да се платят компенсации на пострадалите потребители на газ", коментира той. Техните загуби към момента се изчисляват на 500 млн. лв. За компенсирането им България е посочила три механизма, по които това може да се случи.
Първият е загубите на българските потребители на синьо гориво да бъдат покрити от руската газова компания чрез преки парични плащания. Вторият предложен механизъм предвижда "Газпром" да доставя газ на България на преференциални цени и това да продължава до пълното компенсиране на загубите. Третата възможност, описана в писмото, е чрез осигуряване на достъп до газотранспортната мрежа на Русия за пренос на газ, закупен от България от трети страни, като например от Каспийския регион. В този случай обезщетението ще се извърши чрез приспадането на дължимата транзитна такса. Последният механизъм обаче беше директно отхвърлен от руска страна. Това беше единственият текст от писмото, който беше коментиран от вицепрезидента на "Газпром" Александър Медведев. "Не виждам необходимост през територията на Русия да се транзитира газ за България, закупен от трети страни. Русия разполага с достатъчно газ", каза Медведев.
"Стандарт":Медведев на крака у нас за газа
Руската мечка дойде на крака у нас. Вицепрезидентът на "Газпром" Александър Медведев и изпълнителният директор на "Газпром експорт" Иля Кочеврин пристигнаха изненадващо и по своя инициатива на посещение в България. Двамата се срещнаха с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, за да обсъдят последиците от газовата криза. Министърът му връчи писмо с искания за възможни компенсации. В него са посочени три възможни начина за обезщетения от страна на "Газпром": да се покрият загубите чрез преки плащания, доставка на газ на преференциални цени до покриване на размера на загубите за България и трето - България да си купи газ от трета страна, например Азербайджан, който да бъде транспортиран безплатно по руските тръби.
Медведев изрази съчувствие към българите, но коментира уклончиво исканията. Обеща да се запознае с писмото на Петър Димитров и да даде отговор до две седмици. Отново подчерта, че Украйна е попречила на транзита на руски газ към Европа. "Единственото, което мога да кажа веднага, е, че не виждам необходимост да се транзитират за България количества газ от трети страни през територията на Русия. Русия разполага с достатъчно газ, за да осъществи поетите задължения", отсече шефът на "Газпром". "Ще направим всичко възможно за възстановяване на обемите, които са били изтеглени от газохранилището в Чирен, веднага щом започне процесът на нагнетяване на газ", заяви още Медведев. Той отново изрази и желанието на "Газпром" да участва в изграждането на газохранилища на българска територия.
"Стандарт": Джиджи отвлякъл сина на Венци Стефанов
Разстреляният Йордан Цонков-Джиджи е бил разследван за отвличането на сина на Венцислав Стефанов, научи "Стандарт". Той бил и в основата на дръзкия обир на банка "Биохим" през март 2004 г. Тогава бандити пробиха 30 сантиметра железобетон под трезора и окрадоха 44 сейфа. Те успяха да отмъкнат над 5 млн. лева. Само месец по-късно групата, начело с Цонков, похитила посред бял ден и сина на президента на "Славия" Венцислав Стефанов.
Според източници на "Стандарт" Джиджи бил призован като свидетел срещу люлинска банда, заподозряна за отвличания и кражби. Сред тях бил добре известният подземен бос с прякор Ръчичката, или Шаки. Именно тази е една от основните версии, по която работят следователите. Проверяват се също следи, свързани с отвличане, рекет и кражби.

"Труд": Първанов зове за енергиен диалог

България беше и ще бъде активен фактор във формирането на модерна и ефективна енергийна политика на Евросъюза. Това каза вчера президентът Георги Първанов в словото си на традиционния прием за посланиците, акредитирани у нас, предаде БТА.
Пред дипломатите в дом № 1 на резиденция "Бояна" той подчерта, че трайната енергийна сигурност на Европа може да бъде постигната само в активен, равноправен и взаимноизгоден диалог със страните от Черноморието, от Средна Азия, от Близкия изток и с всички онези, които биха могли да бъдат част от трасетата на планираните тръби за доставка на гориво.
В словото си президентът Георги Първанов изтъкна, че България ще продължи да участва във формирането на европейската политика по разширяването, като постави фокус върху новите кандидат-членки от Балканите.

"24 часа":Галеви обвинени за 128 000 лв. рекет
128 500 лв. за четири години е платил дупнишкият бизнесмен Пламен Миланов, след като бил притискан от "братя Галеви" и хората им.
Това е установил екип от следователи и прокурори след разпит на свидетели, обиски и претърсвания.
С полицейски конвой Пламен Галев, Ангел Христов-Геле и доверениците им Владимир Ангелов - Стъклето и Ангел Чакалов - Тоци бяха откарани вчера в Съдебната палата. Часове наред прокурори дирили адвокатите им, за да предявят нови, прецизирани обвинения - за участие в организирана престъпна група за рекет през 2004-2008 г. Защитниците не отговаряли нито на мобилните, нито на служебните телефони. Като не ги намерили, магистратите назначили служебни адвокати.
Срещу Галеви са повдигнати общо 7 обвинения като шефове на групата. С Тоци и Стъклето те ще отговарят за два случая на изнудване, при които са търсени облаги за 28 500 лв. и за 100 000 лв.
Преди обед вчера бил разпитан още един бизнесмен, за който имало информация, че е станал жертва на изнудване. Софийският градски прокурор Кокинов отказа да съобщи името му. Мъжът дал показания, но сведения още не са приложени по делото, проверяват ги.
Издирват се и други пострадали от рекет. В късния следобед вчера прокуратурата внесе искане за постоянен арест на Галеви и аверите им, до приключването на броя съдът не се бе произнесъл.

"Новинар": Максим иска държавата да защити монопола му

Българската православна църква настоява държавата да обжалва решението на Европейския съд по правата на човека, според което алтернативният синод на Инокентий трябва да бъде равнопоставен на синода на Максим. Преди два дни съдът по правата на човека в Страсбург осъди държавата ни заради това, че се е намесила в църковния конфликт през 2004 г., когато хората от алтернативния синод на Инокентий бяха прогонени с полиция от храмовете. В рамките на три месеца държавата сама трябва да избере начина, по който да изравни статута на двете духовенства, обясни за „Новинар" Иван Груйкин, един от адвокатите на алтернативния синод. Според него е възможно депутатите да гласуват промени в сега действащия Закон за вероизповеданията, с които да регламентират и статута на Инокентий, а не само този на Максим. До пролетта се очаква да стане ясно и по какъв начин ще бъдат разпределени имотите на църквата, ако държавата признае и синода на Инокентий. Искът по делото е за 700 млн. евро. Толкова според отцепниците трябва да бъде обезщетението за отнетите им над 250 имота, които сега са собственост на православната църква.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини