Китай посреща днес Новата година

В Китай текат последните часове от подготовката за празнуване днес в полунощ на Чунцзе - Празника на пролетта или Новата година по лунния календар, предаде ИТАР-ТАСС.
Цялата последна седмица транспортната система в Китай работи в усилен режим, защото започна т.нар. временна миграция - милиони китайци се стремят да се върнат за празника по родните си места, за да посрещнат Новата година в семеен кръг.
От сутринта из китайските градове и села гърмят бомбички и се пръскат фойерверки, за да се прогонят, както гласи поверието, злите духове.
Кулминацията на тържествата ще бъде в полунощ, когато ще свърши Годината на земния плъх и ще настъпи Годината на жълтия бик.
Традицията гласи, че преди полунощ къщите трябва да са добре почистени. Готви се едно от традиционните за случая блюда - пелмените, които са символ на богатството и благополучието.
На входните врати, особено по селата, се окачват хартиени ленти в различни цветове, на които с черни или златни йероглифи се изписват пожелания за късмет и щастие през новата година.
Децата получават червени пликчета с пари за сладкиши и подаръци.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини