Не пътувайте до Гърция

Говорителят на Министерство на външните работи Драговест Горанов призова гражданите да се въздържат от пътувания в Гърция, предаде БНР. Гръцките власти са изразили пред медиите съжаление за създаваните проблеми по границите.
Според Горанов това е вътрешен проблем на южната ни съседка. Министерство на външните работи помоли гръцката страна още на 22 януари да направи всичко възможно за решение.
На 23-ти изпратихме нота, в която изразяваме нашето недоволство от блокирането на всички сухопътни гранични контролно-пропускателни пунктове, каза Драговест Горанов.
Гърция се е обърнала директно към медиите, в които е изразила своето съжаление и е обещала, че ще направи всичко възможно за да бъде решен спорът.
Междувременно Авто-мото съюзът на Македония съобщава, че блокадата от гръцка страна на ГКПП Богородица (Евзони) отново се прилага днес от 11:30 ч (местно време), предаде агенция МИА.
Не се пропускат автомобили да влизат и да излизат от Гърция през този граничен пункт. Блокади има също на ГКПП Дойран на гръцко-македонската граница.
Както отбелязва македонската телевизия Канал 5, остават затворени ГКПП Промахон, Ексохи, Кипи, Орменион на границите с България и Турция. Блокирано е движението по магистралата между Серес и Солун, както и участъци от магистралата към Драма и Кавала, затворени са пътищата между Серес и Драма и между Янина и Солун.
Трактори са съсредоточени и на разклонението за Халкидики. Засега фермерите са решили да не блокират жп линиите в Северна Гърция, съобщава телевизията, като се позовава на гръцки медии.
Според данните на авто-мота съюза (от 6 ч местно време днес) през ГКПП Меджитлия е било възможно да се преминава в двете посоки, а посоченото време за чакане е 30 минути.
Тази вечер министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова ще разговаря за проблема с гръцкия външен министър.
Министърът на транспорта Петър Мутафчиев пък ще се срещне днес с представители на автомобилния бранш на България, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
Повод за спешната среща с българските превозвачи е усложнената обстановка на контролно-пропускателните пунктове с Гърция. Срещата ще се състои в сградата на Министерството на транспорта в 18 ч.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини