Бурята в Западна Eвропа взе 18 жертви в различни държави

Осемнайсет души загинаха в Испания, Франция и Германия през уикенда, а милиони се възстановяват днес от щетите след опустошителната буря, наречена "Клаус" от метеоролозите, предадоха ДПА и Ройтерс.
Бурята, която достигна скорости до 194 км/ч, остави сериозни щети по пътя си из Европа и днес слънцето озари пейзаж от падналите дървета и стълбове, разрушени покриви, премазани коли и разпръснати отломки.
Бурята взе 12 жертви в Испания, сред които четири деца, загинали при срутване на спортен център в областта Каталония.
Във Франция са загинали четирима души, а в Германия лошото време взе две жертви.
Испанското министерство на отбраната обяви, че армията се е включила в подкрепа на протипопожарната служба в борбата с горски пожар в Ла Нусия в провинция Аликанте, който бе предизвикан от паднал електрически стълб.
Хиляди хора в района бяха евакуирани от домовете си и прекараха нощта в библиотеки и спортни центрове. Десетки хиляди хора в Галисия и Каталония са без електричество. Испанският ж.п. оператор съобщи, че всички линии са възстановени с изключение на онези, които преминават границата с Франция.
Повече от 1000 френски електротехници, подкрепени от 12 хеликоптера, които оглеждат щетите, се опитват да възстановят електрозахранването в 1,1 милиона домакинства. Очаква се на помощ да им дойдат техни колеги от Великобритания, Германия и Португалия.
Телефонните линии в 350 000 френски домове не работят и са мобилизирани 1000 техници, за да се опитат да възстановят мрежата. Операторът на френските железници също е мобилизирал 1000 инженери и други работници, за да отстраняват дървета от релсите и да възстановяват електрическите кабели.
Летищата в Бордо, Тулуза и Перпинян бяха отворени, а ж.п. трафикът между Париж и Бордо е нормализиран. Железопътната линия Париж-Тулуза обаче все още не функционира, както и почти всички регионални и местни ж.п. линии. Стотици пътници във влакове, които бяха блокирани заради разразилата се буря в събота, бяха подслонени през нощта в общински сгради.
Експерти сравняват тази буря с опустошителната буря, която порази Франция и други части на Западна и Централна Европа през 1999 г.
Метеоролозите обаче обявиха, че броят на смъртните случаи е бил по-малък заради добрата работа на системата за ранно предупреждение.
При посещение в засегнат от бурята регион френският президент Никола Саркози изрази задоволство, че са взети поуки от 1999 г. Заради лошото време, което прави корабоплаването опасно, бяха разстроени или напълно прекъснати няколко морски връзки в Южна Италия, особено с Тунис, съобщава италианската агенция АНСА, цитирана от Франс прес.
Два пътнически кораба, които отпътуваха сутринта от Палермо за Тунис, бяха върнати след час, защото плаването е затруднено. Връзките между Сицилия и малките острови Лампедуза и Пантелерия бяха прекъснати заради силните ветрове и валежи.
Морският и въздушният транспорт от Сардиния, който беше тежко засегнат в събота заради силните ветрове със скорост до 120 км/ч, бе възстановен днес. Някои квартали в най-ниската част на Венеция бяха наводнени днес, след като равнището на водата достигна 96 см над нормалното.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини