Пикасо и танцът в Дом на киното

Два едноактни балета, постановки на Парижката опера със сценография и костюми на Пабло Пикасо, обединява филмът "Пикасо и танцът", който може да се види в Дома на киното днес и на 3 февруари от 19.00 ч.

Прожекциите са в съпътстващата програма по повод на изложбата на прочутия испански художник в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София.

"Пикасо и танцът" (1994) включва "Синият влак" по музика на Дариус Мийо, сценарий на Жан Кокто и хореография на Бронислава Нижинска, рисунка на завесата - Пабло Пикасо, костюми - Габриел (Коко) Шанел.

Освен това "Тривърхата шапка" от Мануел де Файя, хореография - Леонид Масин, сценография, костюми и завеса - Пабло Пикасо, с Кадер Беларби и Франсоаз Легре.

Постановката на двата балета е на Ивон Жеро, диригент на Orchestre des Concerts LAmoureux е Дейвид Колман. Ще бъде показан и 15-минутният документален филм "Историята на един брак" на Дидие Боси-Уляноф, проследяващ обвързването на Пикасо с балетния дизайн.

Между 1917 г. и 1962 г. Пикасо участва в създаването на сценографията на девет балета - сред които "Парад", "Пулчинела", "Следобедът на един фавн" - съвместно с творци като Жан Кокто, Ерик Сати, Игор Стравински, Клод Дебюси, Леонид Масин и Вацлав Нижински.

"Синият влак" е написан през 1924 г., а "Тривърхата шапка" - през 1919 г. Два балета, чиито оригинални постановки са дело на Сергей Дягилев, са пресъздадени отново от Балета на Парижката опера.

"Синият влак" е "танцова оперета" за шикозната и лекомислена част от обществото. Жан Кокто, който написва сценария, се присмива на култа към живота на чист въздух, красивите тела и спорта. Танците са вдъхновени от голфа, тениса, плуването и акробатиката.

"Тривърхата шапка" е типично испански балет. Пикасо, роден в Андалусия, създава декорите, костюмите и сценичната завеса, с което постига характерна испанска атмосфера. Историята, разказана с хумор и топлота, е за жената на мелничар, нейния ревнив съпруг и сенилен магистрат, който я задиря.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини