Сърбия - потенциален член на НАТО

В лицето на Сърбия САЩ виждат една държава потенциален член на НАТО. Това каза американският посланик в Белград Камерън Мантър. "Сърбия е страна с богата военна традиция, професионализъм и талант. Този талант трябва да се използва за сигурността в региона.

Ние знаем, че Сърбия обяви военна неутралност, но се надяваме политическото и военното ръководство на страната да избере сътрудничеството със страните членки на НАТО и европейските държави, които споделят общи ценности, за да може да гарантираме сигурността в бъдеще", каза още американският посланик пред вестник "Политика".

По отношение на Косово дипломатът признава, че между двете държави има съществени различия. "За Косово нямаме съгласие, но по всички останали въпроси имаме успешно сътрудничество. За САЩ Сърбия е страна с водеща роля на Балканите, но и с водеща отговорност", каза още Мантър.

Според него двустраните отношения между Вашингтон и Белград са "многопосочни и успешни". Той изрази съжаление, че новото правителство в Белград фокусира сръбско-американските отношение само върху проблема с Косово. "Косово е само една част в нашите многопосочни отношения, които са много добри.

В тях е включена и нашата програма за помощ, развитието на военния диалог и много ясното сътрудничество при работата за постигането на дългосрочна сигурност в целия регион на Балканите", подчертава Мантър. Според него проблемът с Косово е приключен, защото е решен въпросът със статута на областта.

Припомняме, че Косово обяви независимост на 17 февруари миналата година. До момента 54 държави по света признаха независимостта на бившата сръбска провинция, включително и България.

"Повторното отваряне на въпроса за статута на Косово не е реално. Ръководствата на Сърбия и Косово трябва да преговарят като приятелски съседни държави и да решават по възможно най-добрият начин и това нещо ние ще подкрепяме", каза още дипломатът.

Мантър каза, че е оптимист за бъдещето на сърбите и албанците в Косово. "Многонационалните сили за сигурност в Косово не са проблем, защото те ще гарантират сигурността на гражданите, които живеят в Косово, независимо от това дали са сърби или албанци", заяви още американският посланик и добави:

Аз съм абсолютно убеден, че това е положителна крачка в Косово и това не е нещо от което Сърбия трябва да се притеснява.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини