Македонците си искат от Турция саркофага на Александър Македонски

"Правителството на Никола Груевски започна еуфорично да издига античната идентичност. Правителството ще иска от Турция саркофагът на Александър Македонски, който се намира в Археологическия музей в Истанбул, за бъде изложен в Македония", пише в последния си брой македонският седмичник "Фокус".

"След информацията, че ще бъде изграден грандиозен паметник в центъра на Скопие, промяната на името на летището в Скопие, а неотдавна промяна на името на магистралата и стадиона в Скопие с имената на Александър и неговия баща Филип Втори, саркофагът на Александър трябва да представлява допълнителен патриотичен адреналин, който трябва да долее автоматично гориво в македонската етнонационална машина", допълва изданието.

Министерството на външните работи е изпратило писмо на правителството на Турция, но оттам все още нямало отговор. Мелпомени Корнети, посланик на Македония в Турция не е пожелала да потвърди или опровергае тези информации, поради факта, че за всеки разговор с журналисти е необходимо разрешение от министерството на външните работи в Скопие.

"Неофициално от македонското МВнР посочват, че Турция е показала разбиране за желанието на Македония да има саркофага на Александър, но било посочено, че съществуват няколко причини, защо това парче мрамор не може да бъде изнесено от Турция. Причина за това е и фактът, че става дума за археологически и художествен предмет от изключително значение, който е част от културното наследство на Турция и не може да бъде изнасяно навън", пише "Фокус".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини