Сърбия ще увеличи износа си на оръжие

Сръбският държавен производител и износител на оръжия не се поддаде на световната финансова криза поради рентабилни сделки в чужбина и е уверен, че през тази година ще увеличи износа, съобщи Ройтерс.

Компанията е подписала договори за доставка на оръжие с няколко страни от Близкия Изток, включително Ирак. Сърбия разчита, че нови сделки в региона ще й позволят да развива бизнес-отношенията и в други сфери.

"Нито един клиент досега не е отказал или променил договор", каза Ненад Милорадович, изпълнителен директор на Югоимпорт на представянето на нова бронирана машина за превоз на войници. Миналата година компанията сключи сделка за 235 милиона с Ирак и смята, че новите договори може да помогнат да се осигурят работни места в сръбската индустрия. Сред клиентите са САЩ, Ирак, Либия, Бирма и Израел.

Въпреки това сръбския оръжеен износ е само част от това, което представляваше през 80-те години. Оръжейната индустрия на бивша Югославия печелеше до 2 милиарда долара на година, но практически прекрати съществуването си по време на войните 1991-1999 г. поради оръжейното ембарго на ООН.

"Няма начин да се върнем към същото равнище, но се надяваме да стигнем позицията на средноголям износител", заяви Милорадович. Износът на оръжие беше възстановен едва след свалянето на Слободан Милошевич през 2000г. През 2007 г., компанията е притежавала сделки на стойност 400 милиона долара.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини