Обама се срещна със семейства на жертви от 11 септември

Президентът на САЩ Барак Обама се срещна със семейства на жертви от бомбения атентат срещу кораба "Коул" от октомври 2000 г. и нападенията от 11 септември 2001 г., предадоха световните агенции.

Пре атентата срещу кораба в пристанище в Йемен загинаха 17 моряци. При нападенията от 11 септември са убити 2973 души.

Обама обеща на около 40-те души на срещата, че тя ще е първата от много други. Някои от присъствалите на срещата заявиха, че оценяват жеста, макар и да не са напълно убедени доколко правилно е било решението на Обама да закрие затвора в Гуантанамо, където са задържани заподозрени терористи.

Президентът искаше да се срещне със семействата, защото смяташе, че е нужно да изслуша личните им грижи и опасения за всичко касаещо процеса на закриване на затвора в Гуантанамо, заяви говорителят на Белия дом Робърт Гибс.

След срещата Белият дом съобщи, че Обама е уверил семействата, че ще продължи да води с тях открит диалог и че е повдигнал различни въпроси. "Въпросите касаеха широк обхват от теми.

Дискусията беше много съдържателна, подробна и на моменти емоционална", се казва в изявление на Белия дом.

"Президентът ясно заяви, че главната му отговорност е американците да са в безопасност. Той обясни защо смята, че закриването на Гуантанамо ще направи страната по-сигурна и ще помогне за бързото изправяне на виновните пред съда в солидна правна рамка и че това ще помогне на САЩ да се борят по-ефикасно срещу тероризма по света", се добавя в изявлението.

Решението на Обама да се закрие затвора в Гуантанамо бе приветствано от правозащитни организации, но не се приема от някои семейства на жертви на терористични атентати.

Една група семейства обаче изпрати писмо на Обама, в което го призовава да прехвърли съдебните дела на задържаните в Гуантанамо във федерални съдилища.

"Ние сме дълбоко смутени, че процедурите в Гуантанамо не само лишиха задържаните от правата им като човешки същества, а също опетниха репутацията на страната ни по света", се казва

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини