Данъчни шефове източили милиони ДДС. Преглед на националния печат

"Стандарт":Данъчни източили милиони ДДС
Прокуратурата погна хора от НАП, източвали ДДС. Разследват се няколко по-висши служители за нанасяне щети в особено големи размери. Това съобщи лидерът на РЗС Яне Янев вчера. Зам. градският прокурор на София Роман Василев потвърди, че по случая тече следствие, но отказа всякакви подробности. Според източници на "Стандарт" обвинителите и ДАНС извършват проверки в НАП още отпреди Коледа. Ако бъдат признати за виновни, данъчните могат да получат до 5 г. затвор. Делото е засекретено и затова няма обявени имена, обясни Янев. В престъпната схема ставало дума за търговия с влияние, фалшифициране на документи и за фирми фантоми. Според РЗС щетите били за стотици милиони и равни на годишната вноска на България за членството в ЕС. Ако до 10 дни институциите не предприемат адекватни марки, РЗС щяла да информира Европейската комисия. Роман Василев добави, че когато на замесените в аферата им бъде повдигнато обвинение, техните имена ще бъдат огласени. Ще стане ясен и броят на хората, разследвани по случая. По думите му обаче става въпрос не за стотици, а за няколко милиона лева източено ДДС. Сигналът за случая е подаден от партия "Ред, законност, справедливост" в ДАНС, откъдето пък са направили проверка и са дали материалите на прокуратура. Националната агенция за приходите отказа коментар по случая. От Министерството на финансите също заявиха, че няма да коментират, докато прокуратурата не приключи с проверката.

"24 часа": Прокурори в НАП за точене на ДДС
Софийска градска прокуратура е започнала досъдебно производство срещу висши служители от Националната агенция по приходите, съобщи вчера независимия депутат Яне Янев. Проверката била за източване на ДДС в особено големи размери. Сигналът е подаден в ДАНС от партия „Ред, законност, справедливост", чийто председател е Янев.
Според него злоупотребите ставали чрез фалшифициране на документи, регистрация на фирми фантоми и издаване на фиктивни фактури. Щетите били за стотици милиони лева или колкото е вноската на България като страна-член на Европейския съюз.
На най-високо ниво е проблемът с източването на ДДС, твърди депутатът. Той настоява до приключване на проверката финансовият министър Пламен Орешарски да отстрани от поста й шефката на НАП Мария Мургина, за да не възпрепятства разследването.
Не можело обаче да се обяват имената на замесените служители в източването на ДДС, тъй като това било класифицирана информация, уточни Янев. И се закани, че ако до 10 дни българските институции не предприемат мерки, ще отнесе случая към Европейската комисия.
От прокуратурата потвърдиха вчера, че в понеделник е образувано досъдебно производство срещу висши служители на НАП. Не ставало въпрос за конкретни лица, а за неизвестен извършител обаче. Когато бъде повдигнато обвинение, то щяло да бъде индивидуализирано, уточняват от прокуратурата. Няма да коментирам нищо по тези твърдения, докато компетентните органи не приключат проверката, заяви пък за "24 часа" директорката на НАП Мария Мургина.

"Стандарт":Меглена Плугчиева мисли за оставка
Вицепремиерът Меглена Плугчиева заплаши да подаде оставка. Тя постави ултиматум за управлението на еврофондовете. Ако не мога да изпълнявам ангажиментите си, трябва да помисля дали не трябва да се оттегля, заяви Плугчиева вчера. "Не искам да изпадам в ролята на човека, който само препоръчва и седи и гледа как това, което е препоръчал не се изпълнява, тъй като нямам инструментариума. Когато се дават отговорности на някого, трябва да му се дадат и възможности да ги изпълнява", обясни Плугчиева. Тя очаквала до седмица МС да вземе решение, с което да й даде право на одобрение при всички назначения по европейските фондове. Това е първа стъпка към централизация при управлението на парите от ЕС, които сега са в ръцете на 7 агенции, обясни пред "Стандарт" шефът на ресорната парламентарна комисия Младен Червеняков.

"24 часа": Един убит и един ранен при престрелка в София

Мъж беше застрелян, а друг тежко ранен на ул. "Родопски извор" в столичния кв. Борово снощи.
По неофициална информация по двамата е стреляно с автоматично оръжие от преминаващ автомобил.
Убитият е 22-годишният К. П. 34-годишният Ю. М. е откаран в "Пирогов". Според говорителя на МВР Диана Янкулова К. П. няма криминално досие. Раненият при престрелката е с регистрация в полицията, тя е от 2002 г. и е за обсебване.
Убитият живеел на същата улица на номер 34, съобщи агенция Фокус. Стрелбата е станала на номер 30. Колата - "ФолксвагенЛупо", е шофирал К. П.според първоначалните данни от огледа на оперативната група на МВР.
На мястото на стрелбата са открити много гилзи. Районът бе отцепен от полиция.

"Труд": Пак протести пред парламента на 11 и 18 февруари

Националните протести се възобновяват на 11 и 18 февруари, съобщиха от студентското Сдружение за развитие и обществен контрол. Арена на недоволствата отново ще бъде площад "Народно събрание", а митингите ще започват от 11 часа.
"Очакваме престъпното правителство да опозори за последен път народа на България. В обективните доклади на Европейската комисия ще лъснат истините за корупцията, мафията, немощта на съдебната система, кражбите от еврофондове, некадърността на администрацията, фиктивното образование. Вие сте позор", се казва в призива на сдружението. Двата протеста пред парламента ще се проведат под надслов: "Спрете да крадете!".

"24 часа": Трус от 3,5 по Рихтер в Габровско

Трус от 3,5 по Рихтер разтърси област Габрово в 20 ч и 39 мин вчера, предаде БТА. По данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН епицентърът е бил на около 150 км източно от София.
До снощи нямаше данни за пострадали и щети. Трусът обаче е бил усетен дори по ниските етажи като силен вертикален тласък. В кв. Младост на Габрово масово са излезли навън уплашени хора.

"Стандарт": Дебнат с камери търговците

Камери ще дебнат търговците в магазините за цигари и алкохол. Така ще се следи кой продава водка на децата. След това записите ще се използват като доказателство срещу безскрупулни търгаши.
Предложението е на зам.-шефа на Държавната агенция за закрила на детето Христо Монов. То вероятно ще влезе в сила чрез общински наредби.
Причината е, че тази мярка не е записана в закона, който депутатите приеха преди дни.
Така на практика "Биг Брадър" ще има почти във всеки втори магазин.
Според Монов камерите няма да излязат скъпо на търговците, които ще трябва да ги осигурят за своя сметка. Освен това и самите те ще бъдат в по-голяма безопасност, категоричен беше той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини