Нема никъв материал, всичко ми е адски криво

Бойко Борисов - без маска и без грим в Чикаго
Българските политици имат една обща черта - отидат ли в чужбина, свалят маската и грима и се държат като такива, каквито са - непринудени, без да си мерят думите. Те забравят всякакви задръжки и казват каквото им е на сърце.

От седмица кметът на София и неформален лидер на ГЕРБ кръстосва щата. След като лекцията му в "Харвард" се отложи за септември, Бойко Борисов реши да загрее пред българска публика в Чикаго, събрала се да го види на живо в църквата "Свети Иван Рилски".

Още по-натюр, отколкото сме свикнали да го чуваме, с тембър, силно напомнящ този на Тодор Живков (народняшки демек), за по-малко от два часа Бойко Борисов създаде достатъчно материал за подигравки и критики от тук до изборите. Най-популярно без съмнение е банализираният анализ на бившия главен секретар на МВР за избирателната маса в България: "Това е основата на населението в момента - един милион цигани, 700 - 800 хиляди турци, два милиона и половина пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ." И още, и още...

Новината беше изровена първо от "Сега", който в обширен репортаж по картинка разказва за изцепките на кмета: "Лидерът на ГЕРБ разясни на българите в Чикаго, че положението у нас е трагично, оплака се от продажния български манталитет и призна, че готви съюз с Иван Костов." Текстът вменява на Бойко Борисов думите: "В България остана кофти човешки материал."

Идея по-мек беше "24 часа". В репортаж-ода Кристина Кръстева (която преди време запозна кмета с Ален Делон) цитира думите на кмета на Чикаго Ричард Дейли: "Би било прекрасно за България Бойко Борисов да е премиер."

Истината обаче е, че в публикуваната ден по-късно в агенция "Фокус" стенограма от изказването словосъчетание "кофти материал" няма. Кметът на София в действителност се обръща към имигрантите и казва: "И вие като избягахте милион и половина, материалът, който се явява на избори или можем да избираме като кадри, никак не е голям."

Ден след като презокеанската изява на Борисов придоби популярност, кметът на София беше буквално разкъсан от политическите си опоненти. В петък "Труд" излезе със заглавие: "БСП и ДПС: Борисов е расист", а пък "24 часа" рязко обърна тона и написа: "В САЩ Б.Б. се ожали от човешки материал у нас."

Затънали в собствените си проблеми, БСП и ДПС побързаха да се нахвърлят срещу Борисов. ДПС, които са най-изчистеният пример за качеството и морала на тройната коалиция, бяха първи. Ден след като разора изцепките на столичния кмет, "Сега" прави умел анализ на морала на зам.-председателя на ДПС Лютви Местан, който, докато размахваше пръст срещу Борисов, "примерно участваше в дебатите по законопроекта за референдумите и обясняваше, че не може "да създаваме със закон автономен и конкуриращ властови източник".

Разследваната за корупция говорителка на БСП Корнелия Нинова свика нарочна пресконференция, на която да съобщи, че червената партия ще сезира, забележете, Европейската комисия. Проявена словоохотливост, която искаше да видим, при острите доклади на Брюксел, спрените еврофондовете или например газовата криза.

Засега единствено Светият синод не се е обадил. Реакцията им обаче не би трябвало да закъснее - все пак изявата на Бойко Борисов беше в църква.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини