Е, поне Румъния е по-зле от нас...

Румъния направи няколко стъпки назад в борбата срещу корупцията, въпреки критиките на ЕС, докато другата новоприсъединила се страна България направи някои положителни стъпки, съобщи Европейската комисия в доклада си днес, цитиран от Ройтерс.

В междинен доклад Европейската комисия съобщи, че двете страни, най-бедни членки на Съюза, трябва да направят повече в борбата срещу корупцията и организирата престъпност през следващите шест месеца.

Миналият юли ЕС замрази около 500 милиона евро за България заради корупция. В доклада се казва, че България е направила първи стъпки за реформи в отговор на критиката на Комисията, но коментарите за Румъния бяха по-остри, отбелязва Ройтерс.

"За да демонстрира систематична и необратима промяна, България трябва да покаже, че е изградила автономно функционираща, стабилна юридическа система, която може да установи и санкционира конфликти на интереси, корупция и организирана престъпност и да запази ръководната роля на законите", се казва в доклада за България.

В доклада за Румъния се отбелязва, че поправките, предложени от правителството в Гражданския кодекс, все още трябва да бъдат приети и пропуските, констатирани в доклада от юли м. г., остават. "Важно е румънските власти да дадат отново импулс на съдебните реформи и борбата с организираната престъпност, така че да спрат някои развития назад от последните месеци", се казва в доклада.

Той отбелязва, че е "много важно" Румъния да постигне значителен, необратим напредък преди доклада през лятото. В докладите не се споменава никаква опасност от загуба на средства от еврофондовете, въпреки че според представители на ЕС тази възможност остава, ако страните не покажат резултати.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини