Балканите са най-голямата заплаха за стабилността в Европа

Балканите са най-голямата заплаха за стабилността в Европа през 2009 г. според годишния доклад на директора на националното разузнаване на САЩ Денис Блеър, предаде АФП.

В доклада се посочва, че принципното предизвикателство ще дойде от нерешения политически статут на сръбското малцинство в Косово и от нелеките междуетнически ангажименти за споделянето на властта в Босна и Херцеговина.

"Събитията на Балканите отново ще представляват най-голяма заплаха за стабилността в Европа през 2009 г. независимо от позитивното развитие през последната година, включително и мирното обявяване на независимостта на Косово от Сърбия, избирането на проевропейски лидери в Сърбия и предложението за членство в НАТО за Хърватия и Албания", заяви Блеър.

Докладът отбелязва, че 22 от 27-те страни-членки на ЕС са признали независимостта на Косово, след като тя бе обявена едностранно на 17-ти февруари 2007 г., но подчертава, че Сърбия все още не се е съгласила с нея.

"Белград открито подкрепя паралелните институции на косовските сърби. Използва политически и легални средства, за да оспорва и подкопава суверенитета на Прищина и да ограничава мандата на европейската мисия в Косово (ЕУЛЕКС), която трябва да помогне на косовските власти да изградят мултиетническа полиция, съдебна и митническа система", допълва още той.

"Това дефакто подсилва разделянето на Косово на албански юг и сръбски север и обезсърчава албанците", продължава Блеър.
В Босна, се казва в доклада, бъдещето на мултиетническата държава "ще продължи да бъде под въпрос, въпреки това, че широко разпространеното насилие или официалното разделяне са малко вероятни".

"Заплахите за отделяне на лидерите на босненските сърби и призивите на някои босненски лидери за елиминиране на босненско-сръбската идентичност са довели до засилване на междуетническото напрежение може би до най-високите му нива за последните няколко години".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини