Северна Корея заплаши с ядрено оръжие

Малко вероятно е Северна Корея да използва ядрения си арсенал, освен ако режимът на Ким Чен Ир не се почувства под смъртна заплаха, но въпреки това комунистическата страна си остава значима заплаха, заяви представител на САЩ, цитиран от вестник "Корея хералд".

"Ядрените амбиции на Пхенян и обогатяването на уран застрашават да дестабилизират Източна Азия", заяви Денис Блеър, директор на националното разузнаване на САЩ в свой доклад.

Въпреки това Блеър добави, че "Пхенян вероятно счита ядреното си оръжие по скоро като превенция, източник на международен престиж и принудителна дипломация, отколкото като средство за водене на война, и би обмислил употребата на ядрения си арсенал само при крайни обстоятелства".

"Считаме, че Пхенян вероятно няма да опита да използва ядрени оръжия срещу американската армия или територия, освен ако режимът не прецени, че е на ръба на военно поражение и рискува необратима загуба на контрол", коментира още американският експерт.

Междувременно стана ясно, че Северна Корея сглобява най-далекобойната си балистична ракета в площадка за изстрелване на източния бряг на страната и може да проведат тестове с оръжието до края на месеца, съобщи южнокорейският вестник "Чосун Илбо".

Представители на САЩ и Южна Корея остро предупредиха Пхенян да не изстрелва ракетата "Таеподон-2", която има потенциал да достигне цели като Аляска, но досега не е преминала успешно през изпитанията. При първия тест на ракетата през 2006 г. тя се е взривила секунди след изстрелването.

Наскоро Северна Корея транспортира първата и втората степени на ракетата, като в момента сглобява оръжието в закрито хале, за да предотврати шпионаж от страна на чужди сателити.

"Предполагаме, че в момента сглобяват първата и втората степен на ракетата", е коментирал представител на южнокорейското правителство.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини