САЩ "изпусна" десетки компютри от своя ядрена лаборатория

Близо 80 компютъра са изгубени, откраднати или просто са изчезнали от националната ядрена лаборатория на САЩ в Лос Аламос, щата Ню Мексико.

Това съобщи неправителствена организация, която разполагала със служебна записка във връзка с липсите, представляващи заплаха за сигурността на страната, предаде Франс прес.

Документът е публикуван на сайта на организацията ""Проект за надзор върху правителството".

Според записката, установена е "липсата" на 67 компютъра, а други 13 са изгубени или откраднати миналата година.

"Размерът на риска за лабораторията е в най-добрия случай неизвестен, тъй като са събрани твърде малко данни за липсите", пише в нея.

Не е било отделено подобаващо внимание на проблемите, свързани с кибернетичната сигурност - липсите са били разглеждани като "проблеми на управлението".

Ръководството на лабораторията ще получи писмен доклад по въпроса, заявяват авторите на меморандума, изпратен до служителите по сигурността в енергийното министерство на САЩ.

Според Асошиейтед прес става дума за записка на американската национална администрация по ядрена сигурност към Министерството на енергетиката.

Говорителят на лабораторията в Лос Аламос Кевин Руърк уточнил, че изчезналите компютри не съдържали секретна информация, но в тях вероятно били запаметени лични данни на персонала.

Единайсет от машините вече били открити. Лабораторията в Лос Аламос бе основана по време на Втората световна война като секретен обект за разработка на първите американски ядрени бомби, припомнят агенциите.

Днес там работят близо 10 000 служители, отбелязва АП.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини