Британци се молят за работа у нас. Преглед на националния печат

"Монитор": Пет партии вкарват евродепутати

Пет български партии биха изпратили депутати в Европейския парламент, ако изборите бяха сега. Това показват резултатите от социологическо проучване на агенция "Барометър.инфо", което беше представено вчера. В допитването, което е направено между 16 и 21 февруари, са участвали 1295 души от страната. Ако изборите у нас за Европейски парламент бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 6,64 на сто, за БСП - 6,49 на сто, за ДПС - 4,40 на сто, за "Атака" - 3,94 на сто, за Движение "Напред" - 3,32 на сто, показват данните от проучването. За СДС биха гласували 1,78 на сто, за ДСБ - 1,16 на сто, за НДСВ - 1,08 на сто. Ако тази ситуация се запази към момента на евроизборите, то ГЕРБ и БСП ще имат по 4-ма или 5-има депутати, ДПС - 3-има, "Атака" - 2-ма или 3-ма, Движение "Напред" - 2-ма. СДС е на границата за спечелването на едно депутатско място в ЕП. Според Николай Николов, координатор на "Барометър. инфо", прави впечатление, че електоратът на ДПС е най-мобилизиран за гласуване. Над 95 на сто от заявилите, че ще гласуват за ДПС, отговарят, че със сигурност ще гласуват.
На въпроса: бихте ли гласували, ако днес се провеждат избори за ЕП, 24,02 на сто от запитаните отговарят, че със сигурност ще гласуват, 9,03 на сто, че по-скоро ще гласуват. 47,03 на сто отговарят, че със сигурност няма да гласуват, 14,98 на сто, че по-скоро няма да гласуват, а 4,94 на сто не отговарят на въпроса.

"Новинар": Следите от скандалите в НАП отвеждат към митниците
Станишев само преди два дни по повод състоянието на Националната агенция по приходите каза: „Не може като ви боли зъб, да си отрежете главата." Жалко, че премиерът още не е разбрал, че в устната кухина на Министерството на финансите има тежка пародонтоза, която е инфектирала докрай не само данъчните, но и митническите власти.
За последен път апелираме за радикална хирургическа операция в Агенция "Митници". Ако Орешарски и Кулишев не са в състояние още до края на седмицата да предприемат мерки срещу висш митнически служител, който чрез търговия с влияние е създал и организирал корупционни мрежи за източване на милиони, ще докажат, че и те са част от тях.
Важно е да се знае, че тези афери, свързани с фалшиви транзитни операции в митница "Аерогара София", са доказани от OLAF и засечени от митническата криминална служба на Германия още през ноември миналата година, но до момента все още няма наказани и уволнени висши чиновници в митниците. Защо? И докога? На ход пак е Станишев, дано този път не сравни далаверата в митниците с някой косъм на Орешарски.
Чрез своите експертни анализи „Ред, законност и справедливост" предостави на българската общественост безспорни доказателства за тежки корупционни практики в системата на митниците. На 10 април 2008 г. заявих от парламентарната трибуна, че корупцията в българските митници се е превърнала във висша държавна политика, и в прав текст подканих управляващите сами да посочат длъжностните лица, в т.ч. и политици от висок ранг, които са замесени в държавно толерираната контрабанда, заявява Яне Янев.


"24 часа": ДПС ще обединява българите в Брюксел

Сдружение на българската общност в Брюксел, където живеят около 5 хиляди нашенци, ще стартират евродепутатът Метин Казак, лидерът на младежкото движение на ДПС Корман Исмаил и ексземеделският министър Нихат Кабил. Според тях нашите съграждани в странство страдат от различни форми на дискриминация и нямат юридическо лице, което да ги представлява и да им съдейства пред властите.
Той вече се срещнал с тях и ги уверил, че ДПС ще съдейства за сдружаването им. "Българите, живеещи в Европа, трудно се интегрират с гражданите на съответната европейска страна. Съществуват негативни нагласи спрямо България и Румъния", обясни и Кабил.
Според Казак имало случаи на насилие и тормоз над българи от страна на полицията в Белгия. Нашенец разказал пред евродепутата случай, в който ченгетата в Брюксел го претърсили, взели му паспорта и парите и след това отказали да му върнат паричната сума.

"Стандарт": Костов срещу Станишев на изборите в София
Командира иска да премери сили с премиера на вота за парламент в София. Иван Костов си е харесал района на министър-председателя и социалист №1 Сергей Станишев. Командира се гласи да е водач на една от трите софийски листи за вота, научи "Стандарт".
Костов иска да е представител на бъдеща дясна коалиция, която да включва СДС и ДСБ, твърдят от "Витоша" 18. Командира се договорил с лидера на сините Мартин Димитров две от софийските листи да водят хора от тъмносиния лагер, а третата - самият Димитров.
Още не било решено, но Костов натискал водач на втората тъмносиня листа да е дясната му ръка - Екатерина Михайлова.
Седесарите са бесни от този пазарлък, отвръщат от "Раковски" 134. Оттам обясняват, че все повече сини настоявали СДС да се яви сам на изборите. Десните ще мерят сили в София със Станишев, Румен Овчаров и Стефан Данаилов.

"Дневник": Задава се вълна от масови съкращения
Близо 5500 работници от средни и по-големи компании ще останат без работа през март и в началото на април заради кризата. Това показват уведомленията от работодателите за масови уволнения, подадени в Агенцията по заетостта за периода от януари до средата на февруари, които предшестват минимум с месец реалните съкращения.
По региони най-големи са планираните съкращения в Пловдив, Пазарджик и Смолян, сериозно орязване на персонала предстои и във фирми в София, Перник, Хасково, Кърджали и Стара Загора, съобщи директорът на агенцията Сотир Ушев.
Към крайната стъпка прибягват най-вече предприятия от машиностроенето, текстилната и химическата промишленост. От металургичния комбинат "Кремиковци" са уведомили, че ще съкратят 400 работници.
Предварителното уведомяване на държавата е задължително за компании с персонал над 20 души, когато съкращават наведнъж поне 10 човека, а за тези с над 100 души - когато освобождават минимум 10% от служителите. От това задължение са изключени най-малките фирми, самонаетите и работещите в сивата икономика. Те се засичат едва при регистрирането им в бюрата по труда или когато кандидатстват за социални помощи, обясниха експерти.

"Стандарт": Британци се молят за работа у нас

Британски градинари, испански готвачи и немски елтехници си търсят работа у нас. Заради кризата те трудно могат да си намерят препитание в родината, обясниха от Агенцията по заетостта. Чужденците, които са предимно с ниска квалификация, се записват в бюрата по труда с надеждата да им намерят подходящи оферти. "Безработицата в Испания е 14%, а тази у нас е малко над 6%. Все повече български емигранти се завръщат, но и чужденци идват да работят у нас", потвърди пред "Стандарт" социалният министър Емилия Масларова. В Германия и Испания има много съкратени в търговията и услугите, които са пристигнали у нас. Засега обаче няма случай банкери или икономисти да изоставят Лондонското сити, за да се трудят у нас.

"Дневник": "Булгаргаз" черпи газ от Чирен, вместо да трупа запаси

"Булгаргаз" използва по 2.5 млн. куб.м природен газ дневно от хранилището в Чирен, за да покрие част от потреблението в България, вместо да нагнетява количества, които да бъдат използвани при евентуална газова криза. Така възможностите за използване на Чирен при нова кризисна ситуация, както тази от януари, се ограничават до 3.3 млн. куб.м за ден и по този начин е застрашена сигурността на снабдяването, коментираха експерти пред "Дневник". По време на кризата дневно от хранилището са се използвали по 4.4 млн. куб.м. Консумацията е по-голяма от определената по договори и затова ползваме хранилището, обясни изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов пред "Дневник". Той обясни, че в хранилището имат достатъчно газ и то може да осигури по 3.8-4 млн. куб.м дневно за около десет дни, ако отново има нова газова криза. По думите му до ново нагнетяване ще се стигне през лятото, когато се очаква и цената на горивото да падне.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини