Една заплата отгоре, ако се трудиш в друг град

До 540 лв. месечно за транспорт да бъдат отпускани на работници, които се трудят в друг град и им се налага да пътуват всеки ден. Това предвижда проект на Агенцията по заетостта, който беше представен на семинар на социалното министерство в Хисаря. Идеята е да се покриват месечните им пътни разходи до 130 км в продължение на 1 година, пише Монитор.

Ще бъде сметнат най-евтиният начин за достигане до работното място и тези пари ще се превеждат всеки месец по сметката на работника. Очаква се общата стойност на програмата да бъде 100 млн. лева.
Друг проект предвижда раздаване на ваучери за 1000 лв. на безработни и заети, които искат да преминат курсове за квалификация.

Агенцията ще избере предварително центрове в цялата страна, в които да важат ваучерите. След приключване на курса и издаване на свидетелство социалното министерство ще плати 1000 лв. на школата.
"Програмата "Активен трудов живот за хора над 50 години" предвижда безработните в предпенсионна възраст да преминат курс за квалификация през юни и да започнат 3-месечен стаж във фирма.

Участие в обучението и стажовете ще могат да вземат и по-млади трайно безработни.

В курсовете ще участват 18 хил. души. Агенцията по заетостта ще изплати пътните плюс 5 лв. стипендия на ден, ако желаещите трябва да пътуват до съседен град.

Школите щели да обучават средно по 10 човека, от които 8 да вземат диплома. След това те трябва да започнат тримесечен стаж във фирма със заплата 120 лв. Минималното възнаграждение ще се изплаща от социалното ведомство. В замяна на това шефовете ще са длъжни да назначат за не по-малко от 9 месеца 30% от чираците.

Съкратените работници ще имат възможност да се учат как се прави собствен бизнес в специални центрове за квалификация, които ще отворят врати след юни.

Както писа по-рано писа, хората на трудовата борса ще могат да кандидатстват за отпускане на капитал до 50 000 лв. за частен бизнес, след като приключат курса по предприемачество и представят бизнес план. Социалният министър Емилия Масларова подчерта, че изискванията за отпускане на максималната сума от 50 000 лв. ще са много високи. Общо 70 млн. лева са предвидени за тази програма.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини