Вдигат слънчева централа за 1 млн. лева до Пазарджик

Холдинг" Златен лев" обяви инвестиционното си намерение да построи в Пазарджик фотоволтаична централа за производство на слънчева енергия, която ще продава на местното електроразпределително дружество" EVN-България", съобщава Монитор.

Инвестицията е в размер на 1 млн.лв. и ще бъде финансирана чрез банков кредит от Уникредит Булбанк по програма "Енергийна ефективност" на Европейската инвестиционна банка.

Централата ще бъде монтирана върху покрива на някогашния мебелен завод "Петър Абаджиев"в града. След нейното изграждане кредитната институция ще отпусне грант на холдинга изпълнител на съоръжението, като очакванията са инвестицията да се възстанови от 7 до 9 години.

Пилотният проект за производство на енергия от слънчева светлина предвижда да бъдат монтирани 1540 фотоволтаични модула на площ от 6000 кв. м. Общата номинална мощност на модулите е 122 kWp.

Централата ще бъде с капацитет над 175 MWh годишно.

Компанията има подписан предварителен договор за присъединяване към електроразпределителното дружество "EVN- България", който гарантира 100 % изкупуване на произведената електроенертия за 12 год.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини