За втори път затворници бягат с хеликоптер от топ затвор в Гърция

Водеща тема за гръцките вестници днес е бягството от затвора на дългоиздирвания гръцки престъпник Василис Палеокостас, който за втори път избяга по един и същ зрелищен начин - с хеликоптер от двора на най-охранявания гръцки затвор в Коридалос.

Палеокостас беше арестуван през лятото на 2008 г. по обвинение в отвличането на гръцкия бизнесмен Георгиос Милонас. Хеликоптерът, с който избягаха от затвора Коридалос известните престъпници Василис Палеокостас и Алкет Ризай, излетял от летището в Атина в 13:30 ч. вчера и след като извършил полет до Итея, Континентална Гърция, откъдето взема двама души, но на връщане следите му биват загубени и едва в 16:20 ч. летателният апарат е открит в района на Атика. Той кръжал известно време над затвора в Коридалос, след това спуснал стълба, по която двамата затворници се качили и изчезнал в неизвестна посока.

Има информация за произведени изстрели от страна на охраната на затвора, които не са успели да предотвратят бягството.
Малко по-късно от гражданска авиация съобщиха, че хеликоптерът е открит в горска местност в Атика, като пилотът му е бил вързан. Предполага се, че престъпниците и техните съучастници са избягали с различни коли в неизвестна посока.

"Вима" съобщава, че е в действие мащабна операция на полицията в района на североизточна Атика за откриване на бегълците.

"Елевтеротипия" информира, че днес извънредно ще заседава правителствената комисия в Гърция по въпроси на правосъдието под председателството на премиера Костас Караманлис, на което предстои да бъде решено предприемането на нови мерки.

"Та неа" коментира, че двамата престъпници просто са повторили успешния си план от юни 2006 г., а властите просто пак са станали за посмешище.

"Експрес" съобщава, че министърът на правосъдието на Гърция Никос Дендяс е поискал и е получил три оставки във връзка с бягството - на специалния секретар по сигурността на затворите в министерството на правосъдието, на началника на службата за контрол на местата за задържане и на директор на затвора Коридалос. Правосъдният министър категорично заявил, че правителството няма да търпи подобна ситуация и че всички, замесени по някакъв начин в случая, ще бъдат наказани.

"Етнос" изразява учудване и възмущение как е възможно бягството да не бъде предотвратено, при положение, че хеликоптерът е кръжал около 5 минути над затвора. Вестникът посочва, че въоръжената с автомат охрана е залегнала, след като е била заплашена с оръжие, а един от полицаите около затвора се е самонаранил в опит да стреля.

"Елевтерос типос" в статия под заглавие "Резил" изразява съмнение доколко ефективни са компетентните държавни служби. От социалистическата партия ПАСОК заявиха "Няма държава, няма обществен ред, в крайна сметка - днес в Гърция няма правителство. Следователно няма никакъв смисъл да искаме оставки на министри".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини