Уволняват старите пушки от МВР. Преглед на националния печат


„Труд":Станишев: Кметът се е разпищолил
"Неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов съвсем се е разпищолил - започна от коментари за възродителния процес, след това бе забележителното му изказване в Чикаго, където обиди българските пенсионери, че са носталгично настроени", каза вчера премиерът Сергей Станишев. Министър-председателят бе в Пловдив, където направи вчера първа копка за строителството на нов терминал на летището на града.
Атаката на опозицията срещу Националната агенция по приходите (НАП) и срещу митниците била опасна за държавата, смята още Станишев. "Говорят се непроверени и недоказани неща, понякога дори фантасмагории, и това вече става характерно за неформалния лидер на ГЕРБ г-н Борисов.

„Дума": България на второ място по борба с корупцията
България зае второто място за мерки, предприети в борбата с корупцията, според доклад на американската изследователска група "Глобал интегрити". Докладът обхваща 57 държави. Организацията "Глобал интегрити", която се занимава с проучвания на корупцията в света, публикува в края на миналата седмица доклада си за 2008 г.
Две източноевропейски държави водят по предприети мерки срещу корупцията. За 2008 г. първа е Полша, след нея е България. Страната ни е получила 87 от възможни 100 пункта. За да класира отделните държави за техните антикорупционни мерки, "Глобал интегрити" използва 23 показателя. България се представя най-слабо по показателите политическо финансиране, механизми за сигнализиране на нарушения, законодателна отговорност и състояние на медиите. Правоналагането също е относително слабо.

„Стандарт": Уволняват старите пушки от МВР
Около 1100 човека от системата на МВР ще бъдат съкратени до края на месеца. Това съобщи вътрешният министър Михаил Миков. По думите му уволнените служители ще бъдат основно хора в пенсионна възраст, за да се запази работоспособният състав. Според Миков до април ще има готовност за оптимизацията, която обаче ще става постепенно и ще се направи опит за запазване на хората, които нямат социална защита.
Вътрешният министър заедно с генералния комисар на МВР Павлин Димитров и шефа на Криминална полиция комисар Калин Георгиев инспектираха вчера строежа на новата сграда на Криминална полиция в столицата. До края на годината част от главните дирекции ще бъдат преместени там. "Това ще бъде най-новата и модерна сграда на полицията в Източна Европа", коментира Миков. В нея ще бъде построен и най-модерният арест.

„Новинар": Ревизоро обяви нови схеми за контрабанда в митниците
Шефове на митниците са покровителствали контрабандни канали за източване на ДДС. Това заяви вчера пред бТВ бившият шеф на митниците Емил Димитров-Ревизоро. По думите му става въпрос за схема, при която китайски тирове влизат в България, обявявайки, че изнасят стоките за държави в ЕС.
По документи това е така, но износът за Европа е фиктивен. Реално продукцията отива за страни от бившия Съветски съюз. Фирмата, която е декларирала по документи, че изнася стока за ЕС, обаче не дължи данък ДДС, така че в действителност дружествата си спестяват плащането на налога.

„Сега": В. Димитров ухажвал с лукс управници в Приморско
Бившият шеф на "Топлофикация - София" Валентин Димитров организирал няколко вечери с екскмета на Приморско Димитър Димитров и един от неговите заместници. Повод за срещите било намерението на дружеството да купи 9 дка общинска земя до почивната база на столичното парно в курорта.
Това разказа пред съда шефът на станцията "Здравец" Дико Шурелов. Той бе призован като свидетел по делото за безстопанственост срещу Димитров и бившите членове на борда Георги Рогачев, Пламен Василев, Георги Ненков, Иванка Диловска и Илко Йоцев. Според обвинението между 2003 и 2006 г. те са изразходвали необосновано 2 млн. лв. под формата на "представителни разходи".

„24 Часа": Търсим работа чрез познати

Българинът търси работа чрез роднини и познати, показват данни на Националния статистически институт.
59,2% от безработните у нас разчитат най-вече на близките си, докато едва 35 на сто изучават обявите за работа. Директно към работодателите се обръщат 44% от безработните, а 38,3 на сто се свързват с бюрата по труда.
Делът на жените, които търсят службите за намиране на работа, е с 16,8 пункта по-висок, отколкото при мъжете. Силният пол обаче се обръща по-често директно към работодателя - с 8,4 на сто повече в сравнение с жените.

„Дума": Дават 8 часа отпуск на родителите
Родителите ще имат право на 8 часа отпуск годишно, за да посещават училището на децата си, когато се налага. Те ще получават бележка от училището, за да докажат пред работодателя си почасовото ползване на новия вид отпуск. Това предвижда проект на МОН за Закон за училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка, който министър Даниел Вълчев представи вчера в Националния институт за обучение на директори. Проектът ще се обсъжда в професионалната общност и в началото на март ще влезе в МС, след това - в парламента.
Основното образование ще се намали с една година и ще е до VII клас включително, а гимназията ще се дели на два етапа - до Х клас и до ХII клас, предвижда проектът. В него е записано, че ще има национални изпити с тест в края на IV, VII, Х и ХII клас. Приемът в гимназиите след VII клас ще става без досегашните конкурсни изпити, само по резултатите от националните тестове в края на основното образование.

„24 Часа": $ 1,9 млрд. изпратили у нас емигранти
Парите са дошли през 2007 г., сочат данни на Световната банка, цитирани в изследване на Центъра за миграционни анализи и практики. По този показател преди нас са Румъния, Полша, Сърбия, Русия

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини